Ve Stodu naočkují proti covidu 800 lidí denně

Nechat se naočkovat v Plzeňském kraji je poměrně rychlá záležitost. Od okamžiku registrace dostanete termín během několika dnů.

Přibližně 267 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru podali zájemcům zdravotníci v Plzeňském kraji. Ukončené očkování má více než 72 tisíc lidí. Vyplývá to z aktuálních krajských statistik. Vakcína je v Plzeňském kraji k dispozici ve velkokapacitním očkovacím centru v Plzni, v dalších krajských i jiných očkovacích centrech a také u některých praktických lékařů.

Například v krajském očkovacím centru v kulturním domě ve Stodu na jižním Plzeňsku nyní očkují vakcínou Pfizer. Kapacitu centra postupně navyšovali, nyní naočkují až na 800 dávek denně. Očkuje se zde od pondělí do pátku. Celkem už ve Stodu podali 23 tisíc dávek vakcíny. Čekací doba tady není dlouhá, očkování následuje několik dnů po registraci v centrálním systému.

Očkovací centrum Stod

Po příchodu do kulturního domu dostávají lidé k doplnění informovaný souhlas a informace pro očkované. Data zadává do počítače jeden z pracovníků. V sále jsou umístěny tři očkovací boxy, kde se sestřička zeptá na aktuální zdravotní stav očkovaného. 15 minut po injekci je ještě potřeba počkat v čekárně, jestli se neobjeví žádná nežádoucí reakce. Po druhé dávce obdrží naočkovaný mailem certifikát a pin k němu smskou.

Návrat do normálního života

Naočkovat se nechal třeba pan Josef Hájek z Merklína. „Musím, protože jsem dlouhodobě nemocný,“ komentoval. Pan Fišer covid prodělal, nebojí se ho, ale chce být ohleduplný a přispět k tomu, aby onemocnění brzy zmizelo. Paní Klimentová z Plzně se zase těší na to, až bude moci normálně žít, cestovat nebo chodit do restaurací.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio