Ve Stříbře opravují hradby. Hrozí další zřícení v klášterní zahradě

28. leden 2013

Jedno z nejstarších měst v Plzeňském kraji, město Stříbro, se může pochlubit rozsáhlými středověkými hradbami. Zatím se ale moc nechlubí, protože opevnění dělá už několik let městu starosti a stojí ho nemalé peníze. Už několikrát se část zdiva sesunula, naposledy v klášterních zahradách poblíž muzea. Město se rozhodlo na základě posudku statika zahrady dočasně uzavřít.

„Sem je v současné době vstup zakázán, protože není vyloučeno, že by mohl spadnout ještě kousek zdiva,“ vysvětluje ředitel Městského muzea ve Stříbře Zbyněk Navrátil s tím, že podíl na tom mají i mrazy.

Ivana Osmiková z památkového odboru stříbrské radnice připomíná, že zřejmě k nejvážnějšímu sesuvu části městských hradeb došlo v černu roku 2010.

„Docela velký úsek hradby spadl na obytný dům. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Tento úsek je už stabilní a víme, že nám už nikdy nespadne.“

Hradební systém ve Stříbře je velmi rozsáhlý a dlouhý několik kilometrů. Z archeologických průzkumů vyplývá, že podstatná část hradeb byla okolo města postavena už ve 13. století.


Město Stříbro má velmi bohatou historii. Nejstarší archeologické nálezy jsou z doby kamenné a bronzové. První písemné zmínky jsou datovány rokem 1183. Celá historie se odvíjela od výhodné polohy na trase obchodní cesty Praha - Norimberk. Neméně důležité je pro Stříbro hornictví a dolování rud, které daly samotnému městu jméno.

A právě několikasetletá historie se také podepsala na stavu opevnění, jak říká archeolog Pavel Břicháček za Západočeského muzea v Plzni:

„Byly tam spousty vojenských střetů. Hradba byly na mnoha místech poškozena a můžeme říci, že na mnoha místech i špatně postavena. To znamená, že jí bylo nutno opravovat, takže máme pomalu každý metr čtvereční jiného stáří.“

O hradební systém a jeho stav se dlouhá desetiletí příliš nezajímalo ani město, jak potvrzuje z památkového odboru stříbrské radnice Ivana Osmiková:

Stříbro - pod hradbami města

„Různé úseky hradeb patřily různým vlastníkům a systematická údržba neexistovala. Je pravda, že v minulosti byly části hradeb, které patřily městu, opraveny, ale z toho velkého komplexu to bylo minimum.“

K zásadnímu obratu ze strany radnice došlo před pěti lety.

„Bylo dohodnuto, že veškeré hradební části budou převedeny do vlastnictví města a začne systematická údržby. Byl vypracován projekt záchrany a už třetí rok se hradby dávají dohromady.“

Podle Antonína Švehly z architektonické a projekční kanceláře, která studii záchrany městského opevnění vypracovala, dosahuje celková částka na opravu několika desítek milionů korun:

„V roce 2007 vytvořil náš ateliér studii a celková částka byly přibližně 60 milionů korun.“

Tolik peněz ale město Stříbro nemá, a tak se snaží každý rok sehnat finance alespoň na opravu těch částí, které jsou nejvíce poškozené nebo v havarijním stavu, jak říká Kateřina Eyerová z oddělení regionální rozvoje Městského úřadu ve Stříbře:

„Snažíme se žádat na ministerstvo kultury do programu regenerace, který nám každý rok vyhoví a nějakou částku nám dá. Podíl města je větší a bývá to obvykle asi 1,5 milionu, které město dává.“

autoři: mkp , čer
Spustit audio