Ve Stříbře uložili do městské hrobky 80 uren s ostatky

5. listopad 2012

Na městském hřbitově ve Stříbře na Tachovsku uložili na Dušičky na osm desítek uren s ostatky lidí, k nimž se nikdo nehlásí. Jedná se o společnou iniciativu města Stříbra, Institutu paměti společnosti a krajiny a studentů Faktulty právnické ZČU, kteří místní hřbitov zkoumají. Ostatky byly mimo jiné uloženy v depozitech pohřebního ústavu a čekaly na pohřbení i desítky let. Nyní jsou v části Seifertovy hrobky z konce 19. století, která bude částečně sloužit jako městský hrob.

Jedná se o ostatky lidí z různých období. Jednak jsou to urny ze zrušených německých a českých hrobů a také schránky, ve kterých jsou nálezy z archeologického průzkumu hřbitova. Druhou skupinu tvoří urny lidí, které neměl kdo pochovat a jejich ostatky zůstávaly od roku 1986 do současnosti ve skladu pohřební služby. Jsou to lidé bez pozůstalých, oběti trestných činů a lidé, kterým vypravuje pohřeb město nebo obec, to jsou takzvané sociální pohřby. Tito lidé našli místo posledního odpočinku v opravené hrobce rodiny Seifertových.

Rodina Seiferotvých byla před válkou jedna z nejbohatších rodin ve Stříbře, majetek byl po válce zkonfiskován včetně honosné hrobky. Přežila řádění vandalů, dnes je opravená, je tu opět deset zinkových sarkofágů se členy Seifertovy rodiny a v druhé části je teď nově uloženo zmíněných 80 uren. Hrobky se podle historika Jiřího Nenutila ujalo město, které ji jako součást projektu úpravy hřbitova nechává adaptovat na ekumenickou kapli.

Město chce kromě toho zřídit na hřbitově rozptylovou loučku a pietní místo, kam se budou ukládat náhrobní desky ze zrušených hrobů. Na hřbitově bylo totiž mnoho německých hrobů, po vysídlení Němců se pak hroby postupně přebíraly a nahrazovaly jinými. Časem se počítá i s rekonstrukcí památníku obětem války.

autor: lum
Spustit audio