Ve Velkém boleveckém rybníku bude méně kaprů a čistější voda

Odborníci zahájili v Plzni tříletý projekt, který má za cíl zvýšit čistotu vody ve Velkém boleveckém rybníku. Voda je v něm sice po chemické stránce čistá, ale obsahuje značné množství planktonu. Je průhledná jen do jednoho metru. Odborníci chtějí změnou koloběhu živin dosáhnout toho, aby ve vodě nerostl takzvaný vodní květ a s ním obávané řasy sinice. Dosáhne se toho vysazením zejména dravých ryb, vodních rostlin a případně vyčištěním dna.

Velký rybník je největší z osmi rybníků bolevecké rybniční soustavy. Slouží pro rekreaci i chov ryb. K čistotě vody v něm by měly přispět ponořené vodní rostliny, které nedovolí, aby narostl vodní květ. Vysazené dravé ryby na rozdíl od býložravých zase rostliny nezkonzumují. Dále se v rybníce nebudou chovat například kapři a jiné podobné ryby, které při hledání potravy rozrývají dno, a kalí tak vodu.

Bolevecký rybník

Odborníci začali zkoumat strukturu a množství ryb v rybníce kontrolními odlovy. Ukázalo se, že v rybníce je mnoho plotic, okounů a kaprů. Pokračovat se bude zátahem se sítí na plné vodě. Rybník se totiž nemůže vypustit a vylovit. Po kontrolních odlovech jsou vraceny zpět do vody ušlechtilé ryby, kapři se přemístí do jiných rybníků. Výsledkem projektu má být mnohem čistší a průhlednější voda a rybník, v němž se dosud chovali převážně kapři, by se měl změnit v atraktivní rybářský revír.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio