Vědci pomohou zajistit větší bezpečnost návštěvníků Techmanie. Ta se otevře 2. června

Odborníci na termodiagnostiku z ústavu Nové technologie – výzkumné centrum (NTC) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) instalují v tomto týdnu termokameru do Techmania Science Center. Díky kontrole tělesné teploty osob přicházejících do budovy tak zajistí větší bezpečnost všech návštěvníků. Systém se začne využívat od 2. června, tedy od prvního dne, kdy se Techmanie po dlouhé přestávce způsobené pandemií koronaviru znovu otevře veřejnosti.

„Využívání termokamer je spolehlivým řešením, jak v objektech, kam vstupuje větší množství lidí, identifikovat osoby se zvýšenou teplotou a zabránit jim v kontaktu s ostatními lidmi, a tím zamezit i možnému šíření nemoci covid-19,“ uvedl ředitel NTC Petr Kavalíř.

Upozorňuje, že nutnou podmínkou je využití kvalitní termokamery, její správná instalace a interpretace získaných výsledků. „Chceme proto využít naše více než dvacetileté expertní znalosti a zajistit pro Techmanii spolehlivé řešení měření tělesné teploty osob,“ dodává. Výzkumné centrum NTC proto v Techmanii buduje v těchto dnech systém pro monitorování teploty návštěvníků.

Obsluha termokamery musí projít akreditovaných kurzem

Stanoviště, kde bude probíhat bezkontaktní měření vnitřní teploty osob, zřídí experti NTC ve vstupním prostoru budovy. Zaměstnanci Techmanie, kteří budou termovizi obsluhovat, projdou nově akreditovaným kurzem Technik-diagnostik zdravotnické termografie, který připravil výzkumný ústav NTC, ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií ZČU.

Účastníci v něm získají znalosti o termodiagnostice osob a naučí se pracovat s potenciálně nakaženými lidmi. Techmania navíc připravuje zábavně-edukační instalaci, jejíž součástí termokamera bude. Jejím cílem bude termovizní technologii přiblížit a zároveň na chvíli člověka zastavit, aby měření bylo co nejpřesnější.

S využitím kamery výzkumného centra NTC se počítá dlouhodobě. Přínosem přitom bude nejen pro Techmanii a její návštěvníky. Expertům NTC pod vedením docenta Milana Honnera rovněž poskytne užitečné údaje pro získání nových poznatků v oblasti automatického vyhodnocování dat z termokamer.

Díky intenzivnímu využívání termokamery budou mít k dispozici výsledky měření dospělých i dětí, z různých ročních období a při různém počasí.

Science centrum se otevře, ale musí upravit návštěvní dobu

Techmania je zavřená od 11. března. V úterý 2. června 2020 otevře pro veřejnost expoziční prostory a 3D Planetárium. Každodenní provoz bude upraven tak, aby docházelo k minimálnímu kontaktu s ostatními návštěvníky a na každého stále připadalo minimálně 20 m2 expoziční plochy.

Příprava expozice CENTEM v Techmanii

Provoz bude rozdělen na dva okruhy. Okruh Hlavní budovy s dvěma časy otevření a okruh 3D Planetária s třemi časy otevření. Každý okruh bude přístupný vždy jen v příslušném čase. Po skončení času pro příslušný okruh, budou prostory vyklizeny a desinfikovány.

Restaurace v prostorách Techmania Science Center bude přístupná pouze těm, kteří jsou na prohlídce okruhu Hlavní budovy a těm, kteří skončili okruh v Planetáriu a chystají se na prohlídku okruhu v Hlavní budově.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ZČU
Spustit audio