Velhartice chtějí nalákat více turistů, jen hrad nestačí

7. únor 2006

Více turistů by ráda přilákala malá šumavská obec Velhartice. Spolu s podnikateli proto připravuje rekreační areál a ubytovnu.Velhartický hrad totiž ročně navštíví přes 40.000 turistů včetně Němců a Nizozemců. V atraktivním prostředí je ale jen malá možnost ubytování. Místní umělecký kovář a řezbář se už dohodli, že vytvoří skanzen s celoročním provozem pro školy a na výstavy šumavských umělců. V kovárně s hospodou bude šest nových pokojů. Přidá se i nedaleký mlynář, který je největším ubytovatelem ve Velharticích. Všichni milovníci historie ale požadují na své projekty dotace.

V obci je jen několik lůžek u soukromníků. Nejbližší ubytování v chatkách je pět kilometrů v kempu Běšiny, dvacet kilometrů je to do Klatov i Sušice, blízko do Bavorska i centrální Šumavy, kam vedou stezky pro pěší a cyklisty.

Starosta Velhartic s 950 obyvateli Pavel Prosr uvedl, že největším problémem rozvoje lokality je nedostatek volných pozemků. Půda je v majetku církve, minimum v privátních rukou. Církev by je i prodala, ale ze zákona nesmí, což je problém řady obcí. Brzdí to příliv podnikatelů. Ve vsi, která měla ještě v roce 1990 asi 1100 lidí, není mnoho pracovních míst. Po 40 lidech zaměstnává šlechtitelská firma Vesa, hlavňovické zemědělské družstvo a pobočka plzeňského Díla. Většina místních jezdí do Klatov, Sušice a Bavorska. Stejný počet příležitostí má přinést plzeňský hospic, který vybuduje dům pro přestárlé občany.

Logo

Zásadním projektem, na které obec vypracovává studii, bude celoroční rekreační centrum, které spoléhá na evropské peníze. Roční rozpočet Velhartic je 11 milionů korun, nejvíce dva miliony mohou investovat. Radnice už koupila starší lyžařský vlek a chce prodloužit na půl kilometru sjezdovku. Z vrchu povedou běžecké trasy do centrální Šumavy. Pod ním je hojně navštěvovaný rybník.

Do června připraví obec tříkilometrovou naučnou stezku, na níž má 200.000 korun z programu Interreg. Povede od parkoviště hradu, památkovou zónou kolem kovárny, po mostě přes Ostružnou, přírodní rezervací Borek s pohyblivými skalnatými útvary kolem chaty Jana Wericha. Hlavním tahákem stezky bude historická kovárna, kterou místní občan Milan Matušek otevírá na sezonu už pátým rokem.

Logo

Podobná expozice, kterou projde polovina návštěvníků hradu, na Šumavě není. Kovárna je zařízena exponáty - originály 200 let starými, které pan Matoušek sbíral 30 let. V domku je místnost s replikou černé kuchyně s ohništěm, pokoj pro pomocníky. Ve vlastním provozu pracuje umělecký kovář na řemenovém bucharu, jedním z prvních na Šumavě.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio