Velhartice jsou zazimovány, přípravy se protáhly kvůli počasí

23. listopad 2023 12:20, aktualizováno

Na Velharticích dokončili zazimování hradu a zámku. Co to všechno obnáší? A proč bylo nutné čekat, až přestane foukat vítr?

Zakrýt historický nábytek látkovými plachtami, upevnit okenice a třeba i vytáhnout padací mosty. I tak vypadá zazimování nějaké památky. Na Velharticích k tomu navíc potřebují i silné muže a bezvětrné počasí. Před otevřenou arkádovou chodbu totiž na zimu každoročně instalují velké ochranné desky a ve větru s nimi manipulovat nejde. Dokončit zazimování tak bylo možné až v úterý 21. listopadu.

„Desky jsou uloženy v kovových rámech,“ vysvětluje kastelán Matěj Mejstřík, „mají pět metrů na délku a asi metr na šířku. Jedna váží zhruba 40 kilogramů a instalujeme jich celkem 30. Každá deska je vybavená kolečky, nasadí se na kolejnici a po ní se jako takový vagonek šoupe přes arkády. Nakonec se všechny desky spojí a připevní ke spodní ližině, aby odolaly větru a nehýbaly se.“ Arkádovou chodbu je na zimu nutné zakrýt především z důvodu západního a jihozápadního větru a srážek, kvůli nimž by chodba mohla navlhnout a poté rozmrznout.

Nyní jsou desky už na svém místě a zazimování je dokončeno. Úplně na závěr se zvedly padací mosty. Ty se spustí zpět až v dubnu příštího roku.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy