Velká část pohádky Anděl Páně se natáčela v Plzeňském kraji

16. srpen 2021 11:35

Kulisy pohádkovému příběhu poskytl především hrad Kašperk, který se nachází nedaleko městečka Kašperské Hory, nebo také kostel sv. Mořice v Mouřenci u Annína. V tomto šumavském kostele nechal dokonce později režisér Jiří Strach pokřtít svou budoucí ženu.

Nebeský popleta anděl Petronel a škodolibý čert Uriáš se vrátili na Šumavu. Jiří Strach sem totiž opět umístil některé scény z pohádky Anděl páně 2

„Kašperk jsme našli tak, že jsme potřebovali, aby ta pohádka byla na sněhu, takže jsme hledali vysoko položený hrad,“ uvedl režisér pohádky Anděl Páně Jiří Strach. Díky tomu získala pohádka šumavskou scenérii. Sníh si však režisér, jak sám říká, musel vymodlit.

Do pohádky Anděl Páně se dostal také zhruba 800 let starý kostel sv. Mořice v Mouřenci u Annína, který je prý nejhezčí na Šumavě. „Scénář předepisoval jakýsi odlehlý kostel nebo kapli. Pak mě přivezli na Mouřenec a moje filmařské srdce zaplesalo,“ zavzpomínal Jiří Strach.

Jiří Strach v kostele sv. Mořice

Do kostela se v pohádce chodil anděl Petronel několikrát ptát Panny Marie, zda už splnil vše, co měl. Prostor je fotogenický právě tím, že je zachovalý. „Dodnes zde nad oltářem vidím Kláru Issovou, jak se zde vznáší jako Panna Marie,“ připomínal si režisér, který tehdy v pohádce přivedl do kostela také postavu čerta. „Jestliže mohou do kostela chodit hříšní lidé, tak si myslím, že jeden čert může také,“ doplnil.

V kostele sv. Mořice byla pokřtěna i režisérova žena

Ze Šumavy si režisér odvezl pohádku i budoucí ženu. V roce 2005 byla v křtitelnici kostela sv. Mořice žena Jiřího Stracha Magdaléna dokonce pokřtěna. Do kostela se pan Strach vrátil ještě jednou, když natáčel pohádku Tři životy. Prádelna v Anníně zase v zimě sloužila jako improvizovaná maskérna. Maskoval se zde David Švehlík z ošklivého nuzáka na hraběte Maxmiliána.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio