Velké město vyměnili za kozí farmu, jejich sýr se stal Regionální potravinou Plzeňského kraje

4. říjen 2023 14:10, aktualizováno

Manželé Březovští se ještě před pár lety proháněli na motorkách po Novém Zélandu, kde pásli dva tisíce krav. Po návratu domů zakotvili v Sezemíně na Domažlicku a rozhodli se začít s chovem koz a výrobou kozích sýrů. Teď jejich výrobek hned napoprvé získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje.

Kozí farma manželů Březovských

Mladí manželé se před pár lety rozhodli pro velkou životní změnu a z Litoměřic se přestěhovali do padesát let opuštěné chalupy v srdci Českého lesa. Tu postupně opravují a současně chovají kozy, které se pasou na loukách kolem. Zhruba dvacet z nich se dojí a z jejich mléka se vyrábí kozí sýr.

„Pocházím z Prahy, vystudoval jsem literaturu, nicméně nikdy jsem pořádně nevěděl, co bych měl v životě dělat. S manželkou jsme získali pracovní zkušenost na Novém Zélandu, kde jsme naháněli obrovská stáda krav na terénních motorkách. Bylo to dobrodružství, které nám dodalo odvahu na zásadní životní krok, přestěhování do Sezemína a spuštění výroby sýrů,“ vypráví Adam Březovský.

První sýr nebyl k jídlu

Přesídlit z Litoměřic prakticky na samotu byla pro manžele velká změna. S výrobou kozího sýra začali Adam a Helena podomácku v kuchyni, kde vymýšleli a následně vylepšovali vlastní recepturu. „První sýr se nedal ani ochutnat,“ směje se Helena. „Ale postupně jsme se zlepšovali. Lidé v okolí na nás byli moc milí, podporovali nás a produkty chválili. Ale dokud sýry nechutnaly mně samotné, nebyla jsem spokojená a pořád jsem hledala další a další způsoby výroby.“

Adam Březovský

Nakonec se podařilo najít správnou cestu. O tom svědčí nejen spokojení zákazníci, ale také fakt, že letos hned napoprvé získali Březovští za svůj čerstvý kozí sýr ořechový ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje.

Své zázemí, výrobu sýru i zvířata, která chovají, chtějí manželé Březovští ukázat i mladším generacím. Pořádají třeba akce pro školky i školy. Návštěvníci mohou zvířátka nakrmit, slepičkám posbírají vajíčka, prohlédnou si postup přípravu produktů, a za hezkého počasí mají dokonce připravené spaní venku pod ořešákem. „Do budoucna bychom se chtěli věnovat agroturistice, udělat z našeho místa turistický cíl, třeba i s kavárnou nebo krámkem,“ plánuje Helena.

Jak zdůrazňuje Adam, manželé Březovští se při výrobě sýru soustředí na vysokou kvalitu i za cenu menší kvantity. „Nechceme, aby nám to přerostlo přes hlavu, nejdůležitější je, aby nás to pořád bavilo. Přáli bychom si inspirovat další lidi, ukázat jim, že dělat něco v malém a domácky může být zajímavé, obzvlášť v dnešní době. Pro mě je kozí farma splněný sen, u kterého jsem nikdy nečekal, že by se vyplnil.“

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio