Velký nákupní park chystá u dálnice na okraji Budějovic soukromá firma. Město projekt podporuje

14. březen 2024 08:36

Prostory kolem vznikající dálnice D3 na východním okraji Českých Budějovic lákají investory. Na rozhraní čtvrtí Mladé a Hodějovice, kousek od dálničního sjezdu připravuje soukromá firma stavbu nákupního parku. Areál s celkovou rozlohou přes tři hektary má nabídnout až dvě desítky obchodů. Projekt kvůli vlivu na životní prostředí posoudí jihočeský krajský úřad. Pak už stavbě nic nebrání.

Prázdnou louku u dvou kruhových objezdů na takzvané Zanádražce mezi českobudějovickými čtvrtěmi Mladé a Hodějovice má už brzy zaplnit rozlehlý retail park. Projekt připravuje firma Portin Invest.

Její jednatel Jindřich Kukačka přiznává, že lokalita je lákavá právě díky blízkosti dálnice. „Tím by to místo s tangentou, která už je dneska v provozu, mělo být dostatečně silnou dopravní tepnou, která mimo jiné i toto obchodní centrum dobře obslouží,“ říká.

Budovy nebudou vyšší než sedm a půl metru a parkoviště pojme skoro 240 vozidel. Pokud firma získá všechna potřebná povolení, chce nákupní zónu otevřít do konce příštího roku a do budoucna uvažuje i o rozšíření.

„Bude se jednat o prefabrikovanou konstrukci, skelet, který bude opláštěn sendvičovým panelem, doplněný o dřevěné prvky. Střecha, i podle nařízení odboru životního prostředí, bude z velké části zelená a doplněná o fotovoltaické panely, které budou zásobovat elektřinou jednotlivé obchodní jednotky,“ popisuje Jindřich Kukačka.

Čtěte také

Část pozemků v lokalitě dříve vlastnilo město České Budějovice. Na jaře roku 2022 zastupitelé rozhodli o jejich prodeji investorovi. Kvůli záměru také schválili změnu územního plánu.

Podle náměstka primátorky Petra Maroše radnice projekt podporuje. „Protože to je místo, kde obchodní prostory tolik nejsou. Je tam jeden market a široko daleko nic jiného, tak jsme s tím z tohoto pohledu neměli žádný problém. Myslím si, že si ta oblast zaslouží ještě nějaké obchodní prostory,“ vysvětluje.

Kolem dálnice D3 vznikne i několik nových odpočívadel. To největší u Suchdola nedaleko Kaplice na Českokrumlovsku chce Ředitelství silnic a dálnic začít stavět ještě letos. „Nabídne v obou směrech dohromady přes 270 stání pro osobní vozy a celkem 215 stání pro nákladní auta. Součástí budou benzinové pumpy, restaurace a odpočinkové zóny. Odpočívku Suchdol zprovozníme v roce 2026,“ uvádí mluvčí Jan Rýdl.

Malé odpočívky by pak měly vzniknout nedaleko Velešína na Českokrumlovsku nebo u Strkova na Táborsku.

Spustit audio

Související