Velký obchodní areál vyroste na Folmavě

Německá firma Schwarzbauer chce už letos začít stavět u hranic na Folmavě obchodní areál Arena Park s 50 prodejnami. Investice na šestihektarovém pozemku za 700 milionů korun přinese práci 140 lidem, převážně ženám. Obyvatelé vesničky Česká Kubice i radnice stavbu vítají. Probíhající územní řízení se ale snaží oddálit dvě plzeňské skupiny ekologických aktivistů.

Jak řekl místostarosta obce Tomáš Kohel, lidé v obci mají jen jeden malý krám a vietnamské tržnice. Investor slíbil, že v areálu budou velké potraviny. Podle starosty Vladimíra Korandy zajistí investice nová pracovní místa a růst zájmu o příhraniční oblast. Obec už koncem roku změnila územní plán plochy za kasinem na komerční zónu.

Ekologům z občanských sdružení Slunce a Ochránci Českého lesa se nelíbí velikost obchodu. Odvolali se proti tomu, že v podkladech pro územní rozhodnutí, o nějž požádal investor už koncem října 2005, chybí posouzení radnice, zda stavba zapadá do krajiny a neovlivní přírodní zdroje. "Toto stanovisko doplňuje odbor životního prostředí," řekl Michal Szmigiel z odboru výstavby. Podle něj by to měla být záležitost dnů, neboť stavba už má od krajského úřadu kladný posudek EIA (vliv stavby na životní prostředí). Stavební odbor poté znovu vyvěsí vyhlášku o územním řízení. Pokud se nikdo neodvolá do 30 dnů, vydá do dvou měsíců územní rozhodnutí, které musí opět měsíc viset. Ihned poté může investor s pobočkou v Domažlicích požádat o stavební povolení.

Obchodní centrum

Lidé z Kubice se zlobí, že účastníky územního řízení jsou sdružení, která nejdou z dotčené oblasti. Místostarosta Kohel řekl, že místní lidé se dokonce vydali za jejich zástupci. Zjistili ale, že na uváděných adresách nesídlí. Szmigiel. Pak doplnil, že sdružení jsou účastníky několika řízení právě v této oblasti.

Stavba areálu, kilometr od hraničního přechodu Folmava, začne letos a hotova má být za sedm měsíců. Členitý areál se sedlovou střechou bude zasazen do zeleně. Má sloužit zejména Němcům, kteří mají velký obchodní areál až v 30 kilometrů vzdáleném Chamu. Obchody dají práci prodavačkám, uklízečkám a kuchařkám, které nyní za hůře placenými pozicemi dojíždějí.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio