Věra Nosková: Falešný Mičurin. Příběh ženy, která vyklízí věci svého zemřelého muže

12. červen 2021

Spisovatelka Věra Nosková, rodačka z Hroznětína napsala povídku o ženě, která teprve po smrti svého manžela zjistí, jaký byl skutečný stav věcí. Povídka Falešný Mičurin vyšla v roce 2008 v povídkovém souboru s názvem Ve stínu mastodonta.

Účinkuje: Daniela Bambasová
Napsal: Věra Nosková
Zvukový mistr: Tomáš Pánek
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2010.

Věra Nosková se narodila v roce 1947 v Hroznětíně, už krátce po narození se ovšem s rodiči přestěhovala do jihočeských Strakonic, kde žila do svých dvaceti let. Její neznámější knížka "Bereme, co je" byla v roce 2005 byla nominován na cenu Magnesia Litera. Je to autobiografický román odehrávající se v době autorčina dospívání právě na jihočeském maloměstě. Na román „Bereme, co je“ volně navazuje další autobiografický text s názvem „Obsazeno“, který popisuje události roku 1968. Román „Víme svý“ z normalizačních let, která autorka strávila v jihočeském pohraničí, autobiografickou trilogii uzavírá. 

V dospělosti se Věra Nosková stala Pražankou a je jí dodnes. Ve svých literárních i publicistických textech se hodně věnuje vztahům mezi muži a ženami a emancipaci žen.

Věra Nosková se věnuje nejen literatuře, ale i publicistice. Spolupracovala s Hospodářskými nebo s Lidovými novinami. Od roku 2016 píše a načítá Rozhlasové sloupky pro Český rozhlas České Budějovice, svými fejetony přispívá i do Týdeníku ROZHLAS.

Věra Nosková byla spoluzakladatelkou a po tři roky také předsedkyní Českého klubu skeptiků Sisyfos. Ráda cestuje, na velké výpravy do světa se ovšem začala v doprovodu svých synů vydávat až v poměrně pozdním věku. Cesta do Tanzánie ji inspirovala k napsání cestopisu „Masajové krev a mlíko“. Knížka „Nechte psa doma“ vypráví o její cesta po Thajsku a Vietnamu.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.

    Naše čísla hrají... s vámi
autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio