Věra Špinarová by slavila sedmdesátku

23. prosinec 2021

Zpěvačka Věra Špinarová nahrála mnoho hitů, ať už to bylo se skupinami Flamingo, Majestic nebo Royal Beat. Její písničky se určitě ještě dlouho budou ozývat na rozhlasových vlnách. V čem spočívala její výjimečnost?

Proč se ostravská hudební scéna v šedesátých letech proslavila natolik, že se po pražské hudební scéně stala v hudebním tisku nejfrekventovanější, nejpopisovanější a nejhodnocenější? Protože mnozí její protagonisté vsadili na muziku, která byla doma v černošských hudebních klubech a koncertních sálech v Americe. Neznamená to pochopitelně, že by se kdekoli jinde u nás nenechali muzikanti inspirovat hudebními žánry jako r´n´b nebo soul. Ale označení černá Ostrava a černá muzika se pro sever Moravy stalo reklamní značkou.

Jednou ze zpěvaček, která se o renomé černého a ocelového srdce republiky výrazně postarala, byla bezesporu Věra Špinarová. I když se v jednom období toužila stát jen dívkou s kytarou, dispozice jejího hlasu jí vynesly označení česká Janis Joplin nebo Tina Turner. I když pro interprety, pocházející z české kotliny, bylo těžké zachovat atmosféru soulové hudby vycházející z jiných kulturních poměrů, podstata dána označením soul, tedy duše, zůstala zachována. A to i ve skladbách, které se soulovou muzikou nemají nic společného. Jako v patrně největším hitu Věry Špinarové Jednou se vrátíš, který původně nechtěla vůbec nahrát.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.