Verdikt: Šéfky zkrachovalé realitní kanceláře z Plzně mají jít za zpronevěru na šest let za mříže

18. červen 2015

Ženy podle soudu zpronevěřily desítky milionů korun od klientů. Peníze údajně použily na chod kanceláře.

Soud potrestal jednatelky zkrachovalé plzeňské realitní kanceláře Styl. Iveta Kadlecová a Jana Mikulová mají jít na šest let do vězení. Původně jim hrozilo až deset let za mřížemi. Podle soudu zpronevěřily několika desítkám svých klientů více než 21 milionů korun, které od nich získaly za prodej domů, bytů a pozemků na jižním Plzeňsku, Rokycansku nebo Domažlicku. Soud jim zároveň uložil, že musí poškozeným, kteří se přihlásili o náhradu škody, splatit miliony korun. Rozsudek zatím není pravomocný.

Podle spisu používaly jednatelky realitní kanceláře v letech 2011 a 2012 peníze za prodané nemovitosti na provoz realitní kanceláře. Ženy se u soudu hájily tím, že peníze šly na nájem, reklamu nebo na mzdy zaměstnanců. Tvrdily, že utracené peníze chtěly splácet. Soudce ale upozornil, že obě ženy od začátku věděly, že peníze za prodej realit, případně zástavy a rezervační platby měly chodit na speciální depozitní účet. Upozornila je na to účetní kanceláře.

Vzhledem k počtu poškozených jde podle policistů o ojedinělý případ v Plzeňském kraji. Obě ženy si mají trest odpykat ve věznici s dozorem.

Obžalované ženy se vyhlášení rozsudku nezúčastnily, dva z poškozených klientů si ale verdikt přišli poslechnout. Oba se shodli, že trest je nízký.

autoři: sch , lum
Spustit audio