Veřejnost diskutovala o vzniku plánované chráněné oblasti v Krušných horách

10. duben 2024 10:35

V Karlových Varech se odehrála diskuse ohledně záměru vytvoření nové chráněné krajinné oblasti (CHKO) v Krušných horách, která by měla být vytvořena na pomezí Ústeckého a Karlovarského kraje. Místní obyvatelé vyjadřují obavy z možných omezení, které by vznik takové oblasti mohl přinést.

Ministerstvo životního prostředí spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny dál pracují na přípravě záměru vytvoření nové chráněné krajinné oblasti v Krušných horách. Součástí tohoto procesu jsou i veřejné diskuse, které mají zapojit obyvatele regionu do rozhodovacího procesu. Jedna z těchto diskusí se uskutečnila začátkem týdne v Karlových Varech, kde se sešlo asi dvacet lidí v dobrovolnickém centru INSTAND.

Mezi účastníky debaty byli jak zástupci pracovní skupiny, tak i místní obyvatelé, kteří vyjádřili své obavy ohledně možných omezení, které by vznik CHKO mohl přinést. „Vznik CHKO je velká příležitost pro region, zároveň to však znamená i nějaká omezení. Nemůžeme se tvářit, že nebudou,“ uvedl Štěpán Javůrek, člen pracovní skupiny pro přípravu CHKO a ředitel Destinační agentury Krušnohoří.

Javůrek také zdůraznil, že CHKO musí respektovat zájmy ochrany přírody, rozvoje turistického ruchu i místních obyvatel. „Turisti v těch horách jsou a budou. Poslední zájem, je zájem místních obyvatel, na který se často zapomíná, ale je zásadní,“ dodal.

Diskuse také poukázala na potřebu komunikace mezi veřejností a zástupci pracovní skupiny. Podle Javůrka je zásadní lidem vysvětlovat přínosy i omezení, která se vznikem CHKO přijdou. Zatímco někteří místní obyvatelé vyjadřují obavy, že vznik CHKO může omezit jejich aktivity či rozvoj regionu, jiní vnímají tuto iniciativu jako příležitost k ochraně přírodního bohatství a podpoře udržitelného turistického ruchu.

CHKO Krušné hory by se měla rozkládat na území o rozloze kolem 1200 kilometrů čtverečních. Sahat má od Kraslic na Sokolovsku až po severočeský děčínský Sněžník.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio