Věta „Bude líp“ je při paliativní péči zakázána, říká ředitelka PAHOPu Helena Schwarczová

1. listopad 2023

Pozvání k rozhovoru na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka přijala ředitelka Zdravotního ústavu PAHOP, který se věnuje paliativní péči, paní Helena Schwarczová. 

„Paliativní péče je péče, která se poskytuje lidem, u kterých bylo ukončeno léčení za účelem uzdravení. Takže se poskytuje jen taková péče, která eliminuje bolest,“ přibližuje v úvodu rozhovoru na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka paní Helena Schwarczová, která je ředitelkou Zdravotního ústavu paliativní a hospicové péče (PAHOP). Odborníci z PAHOPu, kterými jsou lékaři, sestry, pečovatelé, ale i psycholog, psychiatr, sociální pracovník nebo kněz, pečují o nevyléčitelně nemocné pacienty v jejich domácím prostředí.

„My jsme moc rádi, že vracíme umírající lidi z nemocnic domů. Jsme vlastně taková nemocnice doma,“ říká paní Schwarczová a dodává: „Víte, to není jenom péče o pacienta, ona je to péče o celou rodinu. A vždycky chceme, aby se toho účastnila celá rodina.“

Jakým způsobem se mluví s nevyléčitelně nemocnými pacienty? „Většinou chtějí vědět pravdu, a tu jim s citlivým přístupem říkáme. U nás se totiž se smí říkat jedna věta, nikdy se nesmí říct ‚Bude líp‘,“ odpovídá na tuto otázku paní Schwarczová. Zmiňuje také nejčastější otázky, které od pacientů dostávají. Jsou to: Co se bude dít, jak to bude dlouho trvat a jestli to bude bolet. Nejbližší pacienta, kteří také prožívají těžké období, se nejčastěji ptají, jak to sami mají zvládnout.

Je komunikace s mladšími pacienty jiná než se staršími? Jaké věci si chtějí lidé před smrtí ještě vyřešit? Jak je to s hrazením paliativní péče? Jak to psychicky zvládají pracovníci PAHOPu? Mohou pozůstalým poskytnout pomoc i po odchodu jejich blízkého? A patří do péče o nevyléčitelně nemocné i humor? Upřímné, pravdivé a erudované odpovědi na tyto i další otázky najdete v rozhovoru s ředitelka Zdravotního ústavu PAHOP Helenou Schwarczovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související