Větrné elektrárny stále s otazníkem

V Hranicích u Aše by měly stát dvě větrné elektrárny o výkonu dva megawatty. Soukromý investor předpokládá zahájení stavby ještě v letošním roce, dokončeny by měly být v roce 2007 Jde už o páté místo v Karlovarském kraji, kde chtějí investoři větrné elektrárny stavět.

Součástí stavby 80 metrů vysokých větrníků je i vybudování předávací stanice Západočeské energetiky. Jak informovala mluvčí krajského úřadu Kateřina Telínová, umístění záměru do prostoru ašského výběžku vychází především z měření četnosti a rychlosti větru. Naměřené hodnoty svědčí podle investora o výhodnosti záměru větrných elektráren. Výstavba je plánována v místech, která jsou poměrně vzdálená od trvalé výstavby.

První větrná farma v Karlovarském kraji je v provozu u Nového Kostela na Chebsku. Další farma větrných elektráren by měla vyrůst v Trojmezí na Chebsku, kde se počítá se stavbou pěti větrných elektráren o výkonu 600 až 850 kilowattů a výškou od 52 do 67 metrů.

Větrná elektrárna

Zatím v posuzování jsou větrné farmy u Abertam na Karlovarsku a u Horního Částkova na Sokolovsku. Obě žádosti investorů byly vráceny k dopracování. V obou lokalitách ale proti stavbě protestují místní obyvatelé. V Abertamech v současné době koluje petice proti stavbě. Nesouhlas se stavbou už v referendu vyjádřili obyvatelé Božího Daru.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio