Více než 200 let staré hodiny ve věži zámku v Doudlebách nad Orlicí už několik desítek let stojí

15. březen 2021 09:28

Přes 200 let staré hodiny ve věži doudlebského zámku už několik desítek let nejdou. Tamní zvony utichly ve chvíli, kdy je dennodenně přestal natahovat jeden z místních pracovníků zámku. Historický hodinový stroj už nepůjde, ale zvony by se v budoucnu zase rozeznít mohly.

Čtěte také

Tak co, jde hodinový stroj rozpohybovat?
„To víte, že to rozpohybujeme, ale je to hodně zaprášené. Tady je takové táhlo."

Správce majetku Petr Dujka ukazuje starý, hodinový stroj na půdě ve věži doudlebského zámku.

Stroj je vysoký téměř jako dospělý člověk a má na sobě různá táhla, která vedou ke zvonům.
„Nahoře jsou dva zvony. A hodiny nejen že jsou funkční a odbíjejí, ale tato táhla jdou do dvou věží ke zvonům a musí se seřídit. My ale hodinový stroj nepoužíváme, protože už jsou na něm ochozena ozubená kolečka a čepy. To by se všechno muselo vyměnit."

Jak hodiny fungovaly dříve? Byly nějak ručně seřizovány?
„Každý den se musely hodiny natáhnout. Když jsem sem jezdívali, tak moje maminka vyprávěla, že hodiny vždy šly. Ona říkala: to pan Ptáček, ten se tady stará o hodiny. To je pán, který tady žil v našem mládí a chodil denně hodiny natahovat."

„A jednou jsme přijeli a koukáme, že hodiny nejdou. A maminka říkala: pan Ptáček umřel. A byla to bohužel pravda."

Čtěte také

Majitelé by rádi hodiny vystavili v expozici. Co se s nimi tedy musí teď udělat?
„To nebude tak složité, vlastně to chce jen trošku promazat a celý exponát přenést. A chtěli bychom někde sehnat funkční hodiny řízené elektronicky, ty bychom umístili sem. Místo zvonů budou mít takové tubusy. Rádi bychom měli aspoň tři tóny, ze kterých se potom už dá sestavit i nějaká skladba."

Bronislava Barvová ze správy zámku pamatuje, když hodiny na věži ještě šly?
„Nepamatuji. Ale byly tady svatby a těm jsme vždy zazvonili. To si pamatuji. Ale když jsem v roce 2008 nastoupila, tak hodiny už nešly."

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

Hodiny na věži zámku v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku budou znovu zprovozněny po ukončení opravy střechy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související