Vichr řádil i na západě Čech

Stovky výjezdů měli hasiči v Plzeňském kraji i Karlovarském kvůli vichřici, která se přehnala nad republikou. Vichr lámal stovky stromů na silnice i dráty elektrického vedení, ničil střechy, trhal elektrické dráty a demoloval auta. Část regionu zůstala kvůli vichřici bez elektřiny. Energetici evidují na západě Čech historicky asi největší kalamitu a vyhlásili stav nouze.

V noci z 18. na 19. ledna vichr chvílemi přerušil až polovinu vedení vysokého napětí v Plzeňském a Karlovarském kraji. Jak uvedl mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka v západních Čechách zaevidovali energetici zejména šest výrazných poruch v síti velmi vysokého napětí. Kvůli nim se ocitli bez proudu lidé, ke kterým putuje elektřina přes rozvodny Drmoul na Chebsku, Horažďovice, Nepomuk a Vydra. Vichřice ničila i náhradní trasy, kterými lidé dostávali elektřinu namísto dříve přerušených vedení.

Vichřice

Hasiči v Plzeňském kraji vyjížděli do půlnoci k víc než 320 událostem. "Do rána jsem dostal informace minimálně o dalších 150 případech, celkový výčet zásahů může zabrat i víc dní," řekl mluvčí hasičů František Vaško. Spadané stromy v noci například téměř zatarasily přístup do Železné Rudy, místy uvěznily auta i autobus. V Radějovicích na Plzeňsku shodil komín, poškodil střechy například v Hrádku u Rokycan, v Nepomuku, na domu s pečovatelskou službou v Holýšově, v Přešticích, Klatovech či Plzni. Vichřice nadzvedla střechu domu v obci Víteň, kde se štít propadl do bytu. Ve Strašicích utrhl vítr střechu na čtyřpatrovém domě, zůstala viset nad okny. Po řádění větru skončil na vozovce krov v obci Svéradice, ve Vejprnicích skončila část střechy v elektrickém vedení. Od padlých elektrických drátů vzniklo také několik požárů.

Výpadky elektřiny, poškozené střechy a neprůjezdné komunikace způsobil silný vítr i v Karlovarském kraji. Bez elektřiny zůstala například část Chodova, uzavřeny byly hraniční přechody na Božím Daru nebo ve Vojanově.

stožár elektrického vedení

Asi nejhorší situace byla už večer na Božím Daru. V Krušných horách dosáhly nárazu větru rychlosti až 180 kilometrů za hodinu. "Nyní se už situace zklidňuje. Poškodilo to několik střech, střecha na kostela vydržela vítr je zčásti. Hodně poškozená je i budova celnice," popsal Rudolf Chlad z Horské služby na Božím Daru. Tam nad ránem začalo sněžit.

Mluvčí karlovarských hasičů František Petr uvedl, že od čtvrtečních 13:00 do půlnoci zaznamenali hasiči v karlovarském regionu 112 registrovaných událostí, na Sokolovsku 49 a na Chebsku 103 událostí. Dobrou zprávou je, že v poslední půlhodině před půlnocí se situace zklidnila.

Hasiči

Napilno měli v noci i zdravotníci. V Hazlově na Chebsku narazil osobní vlak s osmnácti cestujícími do stromu. Jeden cestující utrpěl lehké zranění - tržnou ránu na hlavě. Zdravotníci se museli na místo nehody složitě dostávat asi dva kilometry pěšky, po ošetření pacienta se musela část posádky vrátit a přepravit k dalšímu výjezdu vlakem, protože cesta zpět byla neprůjezdná. Ve Velké Hleďsebi na Chebsku spadl strom na osobní auto. Posádce vozu se naštěstí nic nestalo, v Polné na Ašsku spadl strom na muže. Ten utrpěl jen lehčí zranění, převezen byl na chirurgickou ambulanci chebské nemocnice. Při řadě výjezdů museli zdravotnici požádat o asistenci hasiče, protože sanitní vozy často uvízly kvůli popadaným stromům. Zpět na základny či do nemocnic se tak museli zdravotníci doslova prokousávat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio