Víkendový pochod z Březníku na Modrý sloup byl nelegální, organizátorům teď hrozí pokuta

20. červenec 2015

Česko německé setkání turistů Správa Národního parku Šumava nepovolila, přesto se více než dvě stovky lidí na pochod vydaly. Turisté tak porušili zákon.

Nemalá pokuta hrozí organizátorům za sobotní průchod Luzenským údolím. Pro pochod z Březníku na Modrý sloup na Šumavě sice zažádali o výjimku, správa parku jim ji ale neudělila. Zhruba 250 lidí se i přes zákaz na cestu vydalo. Nepovolenou hromadnou akci považuje Správa Národního parku za porušení zákona, a povede proto správní řízení. Občanské sdružení Otevřená Šumava, které akci pořádalo, se sice brání tím, že účastníci respektovali faunu i floru a nevstupovali mimo cestu, pokutě se ale organizátoři nejspíš nevyhnou.

„Pochod bude státní správa posuzovat pravděpodobně podle paragrafu 88 odstavec dva zákona 114 o ochraně přirody, kde je horní sazba až dva miliony korun," upřesnil mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Pochod měl park podpořit, správa ale o takovou podporu nestojí

Sdružení Otevřená Šumava chtělo pochodem po této stezce vyjádřit podporu ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi a také vedení Národního parku v jejich proklamovaném záměru otevřít Šumavu turistům a turismu v jeho pravé podobě. Správa ale tyto důvody nepovažovala za tak zásadní, aby kvůli tomu udělila příslušnou výjimku a pochod povolila.

„Průchod Luzenským údolím na Modrý sloup je jedním z 34 záměrů, které má více otevřít Šumavu. Všechny tyto záměry musejí projít procesem EIA, což je jediná možná zákonná cesta, jak právě cestu k Modrému sloupu otevřít veřejnosti. Věřím, že žádné podobné akce bez náležitých povolení a výjimek se konat nebudou, protože ničemu nepomůžou. Spíše naopak, našemu snažení mohou spíše uškodit," řekl ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Přístup na hraniční přechod na Modrý sloup Luzenským údolím není možný z důvodu ochrany přírody a ohrožených druhů. Správa šumavského parku předpokládá, že o případném otevření této cesty by se v procesu EIA mohlo rozhodnout už v roce 2016.

autoři: sch , en
Spustit audio