Vítání občánků je pro města a obce organizačně čím dál náročnější

22. listopad 2014

Tradiční vítání občánků se snaží většina města a obcí zachovat. Jsou mezi nimi například i Sušice a Klatovy. Jenže organizování této akce je stále složitější.

Kvůli zákonu o ochraně osobních dat totiž nemohou matriky bez předchozího souhlasu nakládat s konkrétními daty, a tedy ani pozvat rodiče s novorozenci k vítání občánků. Navíc už nemají přístup do některých databází. Z důvodu složité administrativy by tedy měli rodiče své děti k vítání raději hlásit sami a na pozvánku nečekat.

V Sušici vítají občánky čtyřikrát do roka a matrikářka Alice Primasová se snaží o to, aby to tak zůstalo. Jak ale říká, je to čím dál tím složitější.

„Ze strany ministerstva už nejsou poskytovány takové podklady, abychom mohli bez problémů dohledat rodiče a děti k sobě. Takže to dá práci a trošku to vyžaduje i spolupráci rodičů. Pokud mají o vítání zájem, tak by se měli zapojit a přijít se na matriku přihlásit s tím, že chtějí, abychom je na vítání pozvali," říká Primasová.

Ne každý rodič o tom ale ví a někteří čekají, až jim domů přijde pozvánka. Matrikářka je teď chce kromě internetu a místních novin informovat i prostřednictvím letáků, které rozmístí v čekárnách u lékařů. Tam se totiž dostavují s miminky pravidelně a je tedy šance, že poté zajdou na matriku. To, že vítání občánků není přežitá akce, dokazuje i to, že málokterý rodič si tuto slavnostní událost nechá ujít.

Města, ve kterých sídlí porodnice, jsou ve výhodě

Při organizování vítání občánků jsou ve výhodě města, ve kterých sídlí porodnice, jako například Klatovy. S výjimkou letních prázdnin tady vítají občánky každý měsíc. Akci má na starosti matrikářka Šárka Červená.

„Převážná část klatovských maminek se rozhodla rodit v Klatovech, což je pro vítání občánků výhodné, neboť při vyzvedávání rodných listů jim předáme informace k vítání občánků a zároveň i přihlášku, kde vyslovují souhlas s využitím svých osobních údajů pro organizační zajištění vítání občánků," dodává Červená.

Ty maminky, které rodí jinde a chtěly by přijít se svým potomkem na vítání občánků, se stejně jako v Sušici musí na matrice přihlásit samy. Přihlášku si vyzvednou přímo na matrice městského úřadu anebo na webových stránkách města. Tam jsou ostatně všechny informace o vítání občánků.

Asi nejjedodušší to v této oblasti mají menší obce. Vzhledem k tomu, že se tam většinou všichni znají, mají úřady o narozených dětech přehled i bez těžko přístupných databází a rodiče se o vítání občánků dozvědí bez problémů.

autor: en
Spustit audio