Vládní omezení mohou mít existenční dopady i na kadeřnictví

29. říjen 2020 07:00

Lidé v současné době postrádají také možnost pravidelné návštěvy kadeřnictví. Ta musí být kvůli protikoronavirovým opatřením uzavřena. Tyto služby budou minimálně do začátku listopadu nedostupné.

Některé zákazy a preventivní hygienická omezení mohou zničit živnost mnoha podnikatelům. Lidé se v této době, kdy je většina služeb uzavřena, musí naučit vystačit si sami. Stejně je to i v případě návštěvy kadeřnictví. Ostříhat, nabarvit či vyfoukat vlasy si musí lidé zvládnout doma sami nebo počkat, dokud se kadeřnictví znovu neotevřou.

Kadeřnice Eva Glaserová v době, kdy byl její salón v běžném provozu

Situaci špatně snáší také samotní živnostníci. „Já to snáším hodně těžko, protože člověk, který je zvyklý pracovat 12 hodin denně, bez svých zákaznic prostě nevydrží,“ postěžovala si kadeřnice z Rokycan Eva Glaserová. Potají by však nikoho nestříhala, protože by nerada porušovala opatření a riskovala nákazu.

Z ekonomického hlediska si prý paní Glaserová zatím vystačila: „Jsem matka samoživitelka, ale zatím jsem vše zvládala.“ Do práce by šla velmi ráda, ale bohužel nemůže. „Když půjdu sedět do hypermarketu za pokladnu, kde projdou stovky ne-li tisíce lidí, to mohu stříhat ve svém malém kadeřnici a být tu s jednou zákaznicí,“ sdělila smutně kadeřnice z Rokycan, která se domnívá, že uzavření kadeřnictví nebyl nutný krok.

Zákazníci se prý od jara velice zlepšili. Dříve byli schopni přijít i s nachlazením, to se nyní stává jen výjimečně. Ideálním řešením pro kadeřnictví by podle paní Glaserové bylo, kdyby v holičství seděl jen jeden zákazník, který by měl spolu s kadeřníkem po celou dobu návštěvy na obličeji roušku. Používaly by se jednorázové ručníky a vše by se před a po návštěvě zákazníka dezinfikovalo. Kadeřnice od zákazníků nemohou dodržet dvoumetrový odstup, ale podle paní Glaserové by tyto podmínky spolu s nošením rukavic byly dostačující.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio