Voda v Plzni podraží od ledna 2011 o více než 30 procent

22. listopad 2010

Malý krok pro plzeňské radní, velký pro peněženky Plzeňanů. I tak by se dalo připodobnit zdražení vodného a stočného od nového roku v Plzni. Zatímco od roku 1996 se částky zvyšovaly o korunu, dvě a v jednom případě došlo dokonce ke snížení, teď se musíme připravit na nárůst zhruba o 15 korun za metr krychlový. Konkrétně vyčísleno platíme v letošním roce 46 korun a v roce 2011 to bude více než 62 korun za metr krychlový. Obě částky jsou navíc uvedeny bez DPH. Martina Klímová zjišťovala, co na horkou novinku říkají obyvatelé Plzně.

Nepopulární opatření zdražení vodného a stočného schválila ještě stará Rada města Plzně na svém posledním jednání. Zjednodušeně řečeno, zdražovat se muselo kvůli evropské dotaci.

Nájemné, které vodárna odvádí městu, bylo ještě v letošním roce zhruba 246 milionů korun. Od příštího roku musí platit více než 317 milionů korun, tedy přibližně o 70 milionů korun více. Navýšení schválila rada i zastupitelstvo v letních měsících. Následkem toho zdražuje i vodné a stočné pro Plzeňany od příštího roku.

Zvýšení ceny vodného a stočného se v plzeňské aglomeraci týká obyvatel, kteří pijí upravenou vodu z řeky Úhlavy.

autor: mkl
Spustit audio