Vodní záchranáři na přehradě Hracholusky vyhlásili sbírku na nový člun

2. červenec 2013

Už čtvrtou sezonu bdí nad rekreanty a plavci na Hracholuskách a v okolí této přehrady vodní záchranáři. Každý rok zasahují zhruba u stovky případů. Lidem pomáhají dobrovolně a všichni zadarmo. Peníze na provoz získávají od kraje, města Plzně, obcí nebo sponzorů.

„Tady je ošetřovna. Máme zde veškeré vybavení k ošetření úrazů, ale i léky, které smí podávat střední zdravotnický personál,“ ukazuje zázemí velitel stanice první pomoci Vodní záchranné služby Hracholusky Miroslav Ptáček.

„V současné době máme tři čluny. Bohužel nás postihly technické problémy, takže sloužíme jen s jedním, během 14 dní budou ale všechny v provozu. Všechny tři čluny přesáhly věk 20 let a příští rok je budeme muset vyřadit. Ze zákona nesmí být na českých vodách lodě starší než 20 let," stýská si Ptáček.

Záchranáři proto vyhlásili veřejnou sbírku. Zájemci mohou přispět na transparentní účet číslo 2500398931/2010. Podle Miroslava Ptáčka je na účtu zatím kolem 70 tisíc: „Na motorový člun potřebujeme 650 tisíc korun, je to včetně všech propriet, aby pacient mohl být přepravován v leže na člunu.“

„Oslovili jsme firmy, sponzory i veřejnost. Na Hracholusky jezdí většinou na dovolenou lidé z Plzně, takže věříme, že právě tito rekreanti nám pomohou. I malá částka nám pomůže a když se složí malé částky, vznikne velká a bude to dobré,“ myslí si Ptáček.

Vodní záchranáři jsou pomocnou složkou integrovaného záchranného systému a fungují takzvaně na zavolání, podobně jako třeba horská služba. Mají k dispozici i plně vybavenou sanitku, kterou jim poskytla ZZS Plzeňského kraje. Na pronájem sanitky přispěl Plzeňský kraj.

Posádka stanice první pomoci vodních záchranářů na Hracholuskách je pětičlenná. Skládá se z velitele malého plavidla, středního zdravotnického personálu, z plavčíka, ze zdravotníka, který má zdravotnické minimum a studenta záchranářství, který si zde plní praxi.

Vodní zachranáři na přehradě Hracholusky zahájili čtvrtou sezonu

„Systém je nastaven tak, že ve chvíli, když se někde na Hracholuskách nebo v okolí něco stane, kontaktuje nás operační středisko krajské záchranky. Do dvou minut pak z naší stanice vyjíždí na místo události tříčlenný tým záchranářů na člunu,“ popisuje velitel vodních záchranářů Miroslav Ptáček. Pacienta pak na smluvených místech předají do péče pozemní nebo letecké záchranné služby.

„Člověk má dobrý pocit, když už třeba vyjede na své loďce. Jsou to navíc fajn sousedé, lidé, na které se můžeme spolehnout. Jsou k dispozici a máme na ně i telefonní číslo,“ chválí vodní záchranáře pravidelný host Kempu Keramika na břehu přehrady Hracholusky Čeněk Hosnedl.

Vodní záchranáři mají na starost celou přehradu Hracholusky, tedy přes 18 kilometrů vodní plochy a povodí Žebráckého a Úterského potoka, kde jsou dětské letní tábory. Pomáhají také se záchranou a evakuací osob v případě povodní.

autor: lum
Spustit audio