Vodníky, skřítky, ale i panenky nebo čápy můžete vidět v ateliéru dřevořezby v Plasích na severním Plzeňsku

8. září 2016

Splnit si své sny může člověk prakticky v každém věku. Například Věra Sidorjaková z Plas na severním Plzeňsku celý život učila v mateřské a následně ve zvláštní škole. Před šesti lety při odchodu do důchodu začala vyřezávat sochy a plastiky ze dřeva. Letos s nimi vyhrála diváckou soutěž na přehlídce řemeslníků Plzeňského kraje. Výsledky práce činorodé řezbářky můžete v těchto dnech vidět v infocentru v Plasích a celoročně v jejím ateliéru v domě u lesa.

Věra Sidorjaková pochází ze samoty v Plasích, kde kolem byla nádherná příroda, studánka, údolí nebo les. A protože vyrostla na říkankách a pohádkách, všude viděla víly, vodníky i jiné kouzelné bytosti. Tahle obrovská fantazie je jistě jedním ze základů tvořivé práce, kterou naplňuje své dny.

Poslechněte si: Příběh Věry Sidorjakové z Plas

Za šest let tvorby vdechla život asi 1050 soškám všech velikostí i tvarů. Prvním dílem, s nostalgickým nádechem byla malá panenka. K té už přibylo na desítku dalších. Ve své sbírce se Věra Sidorjaková může pochlubit i řadou loutek. Vodníci mají dokonce každý své jméno.

Za šest let tvorby vdechla život asi 1050 soškám všech velikostí i tvarů

„Jeden čas jsem třeba vyráběla hodně čápy, protože sem, oproti jiným létům najednou přestali létat. A jako bych to snad přivolala, oni se tu hned na to objevili i s mladými,“ říká paní Věra.

„Jako svoje páté dílo, jsem udělala sochu Krakonoše. Vyrobila jsem ho z obrovské klády, kterou mi sem dovezl traktor. Nejprve jsem vůbec nevěděla, co s tím, ale nakonec jsem to zvládla a dílo je do dnes obdivované,“ popisuje s rozzářenýma očima paní Sidorjaková .

Ráda zkouší zajímavé druhy dřeva

Nejraději, jako každý řezbář, vyrábí z lípy. Ráda Dělá i z borovice, břízy, olše nebo topolu. Zkoušela ale vyřezávat i z ruje a ze škumpy. Zajímavým dřevem, se zvláštním zvukem je pro ni například katalpa.

Výroba velkých soch trvá přibližně týden. Záleží samozřejmě na velikosti, tvaru i hodinách strávených nad vyřezáváním.

Věra Sidorjaková je obklopena svými krásnými výtvory, které vyráběla s velkou láskou a radostí. A dle jejích slov, si lépe důchodové dny ani zaplnit nemohla. Všem podobnou práci vřele doporučuje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio