Vousatý opat, koncerty, rytířská klání. Památky v Plzeňském kraji se chystají na hlavní sezonu

19. březen 2013

Už za několik dnů odstartuje na památkových objektech nová návštěvnická sezona. Hrady, zámky a kláštery v Plzeňském kraji, které spravuje Národní památkový ústav, se veřejnosti po zimní přestávce znovu otevřou v sobotu 30. března. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé novinky, ale také osvědčené kulturní akce.

Prohlídkové trasy některých památek obohatí oproti loňsku nové exponáty. Dosud nikdy nevystavovaný obraz uvidí návštěvníci v klášteře v Plasích.

„Každý rok se nám daří vždycky něco z toho původního vybavení kláštera vrátit do trasy. Letos se nám podařilo zapůjčit si obraz Jakuba Pergra Vrchoty z Rosenwertu, což je jedno z nejstarších zobrazení plaského opata, ne-li vůbec nejstarší. Je z roku 1649. A tady toho opata Jakuba Pergra teď budeme poprvé prezentovat návštěvníkům,“ říká kastelán plaského kláštera Pavel Duchoň.

K obrazu si návštěvníci vyslechnou i zajímavou historii. „Ona se k němu váže i nějaká pověst o plaských čápech, to tam budeme také říkat. Speciálně v dubnu se tomu budeme věnovat o víkendech,“ podotýká Pavel Duchoň.

A k obrazu kastelán dodává ještě jednu zajímavost. „Je to jediný vousatý opat, který je vyobrazen,“ uzavírá Duchoň.

Třináct nově zrestaurovaných olejomaleb s tématikou španělské jezdecké školy zase ozdobí expozice zámku Manětín, kam se podle kastelána Karla Maška soubor vrátí z muzea ve Slatiňanech.

„Koně prezentujeme na Manětíně. Manětínská šlechta koně uznávala a na hospodářském dvoře se zabývala jejich chovem, takže bych byl rád, aby se vrátila ta historie zpátky. Je to opravdivý unikát,“ poznamenává Mašek.

Jednu z největších historických akcí uspořádá hrad Velhartice. Akce s názvem Štíty stříbrného lva zavede návštěvníky do období vlády Lucemburků. Lidé tu budou moci mimo jiné ochutnat pokrmy, které se vařily ve středověku ve vojenském ležení Jana z Lucemburku.

„Můžete zažít středověkou operaci, budou tam turnaje jednotlivých pánů, kteří budou bojovat o přízeň dam, které budou na tribunách. Velké množství rytířů, panošů, fraucimoru. Oni se potom rozprostřou i do hradu, takže nejsou jenom v ležení, ale speciálně dámy, ty působí v palácích a tam si povídají s návštěvníky a tak,“ popisuje kastelán Velhartic Petr Mejstřík.

Šumavský hrad Velhartice

Klášter Kladruby zahájí sezonu Velikonočním jarmarkem a také letos uspořádá speciální noční prohlídky Nocí ke hvězdám Santiniho Aichla. Jak popisuje kastelán Milan Zoubek, akce se koná ve spolupráci s klášterem v Plasích.

„Návštěvníci jdou na prohlídku, která vede ambitovými chodbami, refektářem a končí v kostele, kde pak mají možnost si vyluštit část tajenky a kostel si prohlédnout. Musí zodpovědět spoustu otázek a za to vyluštění tajenky v podstatě mají vždycky vstup do toho druhého kláštera zdarma. Podobný princip funguje zase v Plasích,“ říká Zoubek.

Velkým lákadlem nové sezony na hradu a zámku v Horšovském Týně bude výstava kostýmů a rekvizit ze seriálu Cirkus Humberto. A na památkách se i letos uskuteční řada tradičních a oblíbených kulturních akcí.

Například v klášteře v Kladrubech hudební festival Kladrubské léto, koncerty a výstavy na zámku Kozel nebo divadelní představení a kytarové koncerty jako součást festivalu Nebílovské léto.

Vstupné na státní památky v Plzeňském kraji se letos nezdraží, výrazně měnit se nebude ani otevírací doba.

autor: čer
Spustit audio