Vratislav Maňák: Matróna

24. červenec 2022

Letní příběh o současném ideálu ženské krásy a o mateřství, odehrávající se během jednoho horkého prázdninového dne na koupališti.

Čte: Blanka Josephová-Luňáková
Napsal: Vratislav Maňák
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2022

„Už na sobě měla jen plavky a pareo uvázané pod prsy a mířila za dětmi s rozpůleným melounem. Procházela mezi rozprostřenými osuškami a zatoulanými nafukovacími míči. Našlapovala obezřetně a zlehka, kolem bledých kotníků jí tancovaly zelené třásně plážového plédu, kterým zahalila tělo až do půle štíhlých lýtek. V Líbině pohybu a v tom, jak se jí s každým krokem přelévaly v pase záhyby zřasené látky, bylo cosi nesmírně podmanivého a rozkrojený rudý plod na jejích rukou mohl působit jako velkolepý předvoj už tak mocných ňader.“

Povídka Matróna vyšla v roce 2019 v časopise Host.

Vratislav Maňák 

Spisovatel, novinář a vysokoškolský pedagog Vratislav Maňák se narodil v roce 1988 v západočeském Stříbře, kde žil až do maturity. Po gymnáziu vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK v Praze, kde dnes přednáší na Katedře mediálních studií. Jeho prvními publikovanými texty byly dvě povídky, které někdy v roce 2008 zaslal do časopisu Tvar.

Vratislav Maňák

V roce 2012 mu v nakladatelství Host vychází knižní prvotina, povídková knížka s názvem Šaty z igelitu, za niž obdržel Cenu Jiřího Ortena, která se uděluje mladým literátům do třiceti let. Po sbírce melancholických až depresivních povídek vydal secesní grotesku pro děti Muž z hodin (2015), která byl nominována na Magnesii Literu v kategorii kniha pro děti a mládež.

V roce 2016 mu v nakladatelství Host vyšel román Rubikova kostka, příběh o mladém učiteli dějepisu, který se vrací z Prahy zpátky do rodné Plzně, mu vynesl nominaci na Cenu Evropské unie za literaturu.

Pro rozhlasového Hajaju napsal pohádkové seriály Co se skrývá pod břečťanem a Martin a dvířka do pohlednic. Jeho nejnovější knížka alegorických povídek Smrt staré Maši vyšla na začátku roku 2022 opět v nakladatelství Host.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.