Vše o dřevě vypoví návštěvnické centrum v Modravě

Návštěvnické centrum dřevařství se otevřelo veřejnosti v šumavské Modravě. Lidé se tu dozvědí vše o dřevě, o jeho vlastnostech, použití i o historii. Ve vybavené dílně si zároveň mohou vyzkoušet obrábění dřeva. Centrum zaměřené na takzvanou návštěvnickou turistiku vzniklo jako součást projektu Spolku přátel tradic, který počítá s větším počtem podobných objektů na Šumavě. Centra by měla přibližovat stará řemesla. Vůbec první podobné místo vzniklo v Lažišti u Prachatic a je zaměřené na textil. Druhé v Modravě je prvním v šumavském národním parku.

Stavba návštěvnického centra přišla na 11 milionů korun, z toho zhruba šesti miliony přispěla EU. Pět milionů, přibližně svůj roční rozpočet, zaplatila obec Modrava. Podle slov modravského starosty Antonína Schuberta, měla obec v historii velmi slavnou pilu na rezonanční dřevo, byl zde postaven kanál na plavení dřeva, takže dřevařství tu má mnohasetleté kořeny.

těžba dřeva

Nově postavená dřevěná budova má dvě části. V první je interaktivní expozice sestavená ve spolupráci s vědci dřevařské fakulty ve Zvolenu. Expozice se nese v duchu hesla "ve dřevě je pravda". Lidé se nejen dočtou o různých vlastnostech dřeva, ale zároveň si je mohou na jednoduchých pokusech ověřit. Návštěvník je doslova vtažen do procesu získávání informací o dřevě a starosta tvrdí, že je to zábava. Lidé se dozvědí například o vlastnosti dřeva, kterou využívali staří Egypťané. K lámání kamenných kvádrů na pyramidy používali dřevěné klíny a jejich ohromného bobtnacího tlaku při nabírání vlhkosti. Vyzkouší si, jak zní hudební nástroj s rezonanční a nerezonanční ozvučnou deskou a dozvědí se, které vlastnosti dřeva umožnily jeho plavení plavebními kanály. Z letokruhů stromů se naučí číst historii a podobně.

Kulatina, dřevo

V druhé části objektu je truhlářská dílna, kde si návštěvníci mohou aktivně vyzkoušet práci se dřevem a podle svých schopností a šikovnosti si vyrobit dřevěný suvenýr nebo třeba tradiční dřeváky. Do dílny je možné objednat i celé skupiny. V objektu je také možnost ubytování na osmi lůžkách

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio