Vstupenky na Mezinárodní festival divadlo jsou v předprodeji

Předprodej vstupenek na představení 15. ročníku Mezinárodního festivalu v Plzni byl zahájen dnes s 9. hodinou dopolední. Vstupenky jsou k mání v předprodeji Divadla J. K. Tyla v Sedláčkově ulici; rezervovat si místo je možné i po internetu, který pro rezervaci drží dva dny. Na Mezinárodním festivalu Divadlo, který se bude konat v Plzni od 11. do 21. září, vystoupí deset zahraničních a 17 českých souborů a seskupení. Sehrají 45 inscenací nejrůznějších žánrů od činohry přes loutkové divadlo, balet po operu.

Jak uvedl manažer a producent festivalu Tomáš Froyda, přijedou soubory z Francie, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Norska, Polska, Rumunska, Slovenska a Švýcarska. Připraveno bude sedm festivalových scén v Plzni a jedna v Praze. V programu je totiž inscenace Mozartovy opery La clemenza di Tito, již z technických důvodů nelze přenést ze Stavovského divadla. Jde o nejlepší inscenaci roku 2006, za niž soubor Národního divadla získal dvě Ceny Thálie a tři Ceny Alfréda Radoka.

Festival nabídne projekt Nordické a visegrádské divadlo v EU. Norské Národní divadlo uvede Divokou kachnu, jednu z nejlepších ibsenovských inscenací posledních let, která si loni na podzim podmanila publikum v New Yorku. Fanoušci divočejší divadelní poetiky ocení rumunský Teatrul Naîional Cluj-Napoca, který se v Plzni představí s hrou Sarah Kane Očištění. Sarah Kane je kontroverzní autorka a vzhledem k textu a drsnému charakteru pořadatelé inscenaci poprvé v historii festivalu označili za nepřístupnou pro mládež do 18 let. Zahajovacím představením bude projekt Uvězněný Moby. Jeho autor, proslulý klaun, tanečník, divadelník, akrobat a performer Gulko, se inspiroval Melvillovou Bílou velrybou. Gulko kombinuje podmanivým způsobem fantaskní obrazy a dech beroucí akrobatické kousky.

Hlavní sekci přehlídky uzavře 16. září Bárka Színház z Budapešti s Brechtovou Žebráckou operou v nastudování Róberta Alföldiho patřícího k nejlepším maďarským režisérům. Festival završí doprovodný projekt nazvaný Sever na českých prknech. Od 18. do 21. září se v něm představí brněnské Národní divadlo, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Kalich a spolek Kašpar.

Loutky

Vstupenky jsou v prodeji v plzeňském divadle za 80 až 1000 korun a lze si je zarezervovat i na www.festivaltheatre.cz.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio