Výborný muzikant i výtvarník. To byl Jan Antonín Pacák

Málokomu se podaří uspět ve dvou uměleckých oborech. Jan Antonín Pacák, český bubeník a výtvarník, se stal známou osobností hudební a zároveň uznávaným výtvarným redaktorem dětského časopisu Sluníčko. Uspořádal přes šedesát výstav a ilustroval více než třicet knih, na svém kontě má i sedm animovaných filmů a řadu divadelních a filmových plakátů.

Výraznou osobností české kultury byl hudebník a výtvarník Jan Antonín Pacák. Prošel řadou kapel, kde hrál na bicí nástroje, ale také například na banjo, foukací harmoniku, flétnu nebo valchu. Nikdo mu neřekl jinak než Jeňýku, Strýčku nebo Sorry.

Vyučil se keramikem. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1965 nahradil ve skupině Olympic za bicími Františka Ringo Čecha a vypracoval se na jednoho z nejlepších a nejpopulárnějších bubeníků u nás. Byl perfektním a přesným hráčem, ale i bavičem. Kromě bubnů ovládl ve skupině i flétnu, foukací harmoniku a dokonce i zpěv.

Po odchodu z Olympiku se věnoval převážně výtvarnému umění, ale na hudbu nezanevřel. Společně se Zdeňkem Rytířem založili skupinu Blue Five, hrál s amatérskou skupinou Grafičanka a také v kapele doprovázející Ivana Mládka.

Poslechněme se Jana Antonína Pacáka v písni o Paříži. Na vršku Montmartre je od baziliky Sacr´- Coeur nádherný výhled na město a při procházce po bulváru Saint-Michelle můžete navštívit spoustu obchodů s knihami a s oděvy. Velké parky, proslulé bulváry a pohoda u kávy v typických francouzských kavárničkách s výhledem na nejzajímavější památky...

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio