Výbuch plynu v Plzni zranil čtyři lidi, asi 30 obyvatel bylo evakuováno

14. říjen 2014

V jednom z plzeňských bytů vybuchl dnes brzy ráno plyn. Zraněni byli čtyři lidé, kromě nájemníka také hasič, policista a plynař. Z obytného domu museli hasiči evakuovat téměř 30 osob.

K explozi došlo po páté hodině ráno v přízemí čtyřpodlažní činžovní budovy v Jateční ulici, kde žijí převážně sociálně slabé rodiny.

Po čtvrté hodině ranní nahlásil někdo z obyvatel únik plynu. „Na místo se dostavil plynař a složky IZS. Když se snažili vyhledat v domě zdroj, došlo ve vedlejším bytě k výbuchu,“ popsala policejní mluvčí Jana Tomková.

Nejvážnější zranění utrpěl podle mluvčího krajské záchranné služby Václava Ondry 58letý nájemník bytu, kde k výbuchu došlo. Skončil na popáleninovém centru v Praze. Dalším třem mužům způsobila poranění tlaková vlna. Jejich stav je stabilizovaný a jsou mimo ohrožení života.

Záchranáři z objektu evakuovali 20 dospělých a šest dětí. Útočiště našli nájemníci v přistaveném hasičském autobusu, kde čekali, až jim povolí vyzvednout si z bytů nejnutnější věci.

O evakuované se starají pracovnice úřadu městského obvodu Doubravka i starosta Michal Chalupný: „Teď jdu za lidmi, abych zjistil, co s nimi je, abych je uklidnil. Máme pro ně připravený čaj a malé občerstvení, protože je to vytáhlo z postele.“

Nakonec to vypadá, že většina obyvatel se do domu vrátí ještě dnes večer. „Statik prohlédl budovu. Podle prvního ohledání nedošlo k závažnému narušení statiky objektu. V podstatě jsou poškozené spodní tři byty, které těsně sousedí s výbuchem. Budeme se snažit, aby se občané mohli co nejdříve vrátit domů,“ dodal starosta.

Ulice Jateční byla několik hodin uzavřená, což komplikovalo ranní dopravu ve městě.


Zvětšit mapu
autoři: čer , Denisa Šindlerová | zdroj: ČTK
Spustit audio