Vydali byste se na bavorskou stranu Šumavy s bandaskou pro borůvky? Porušili byste zákaz

14. srpen 2023 19:05, aktualizováno

Platí stejná pravidla na Šumavě na české a bavorské straně? A pokud ne, na co si dát pozor? Na to se zaměřuje nový projekt policistů z Plzeňského a Jihočeského kraje a jejich bavorských kolegů.

Jedna Šumava – dvojí pravidla. Policisté z obou stran česko-bavorské hranice připravili společný projekt, ve kterém upozorňují turisty na rozdílné zákony a jiná pravidla. K projektu vydali i nový informační leták a seznamují s ním návštěvníky mimo jiné přímo v terénu, třeba na Modravě.

„Německé turisty upozorňujeme na to, že u nás platí nulová tolerance alkoholu jak pro řidiče, tak pro cyklisty,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová. „Také varujeme, že pokud se chodec pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti, musí být označen reflexním prvkem, to Němci neznají, nebo že dítě do 18 let věku musí mít při jízdě na kole cyklistickou přilbu. V Německu je zase stanoveno, že všechna elektrokola s možnou rychlostí nad 25 km/hod. a všechny elektrokoloběžky musí mít pojištění a být zaregistrovány."

V Bavorském lese borůvky jedině do hrsti

Na bavorskou stranu Šumavy také nemůžete vyrazit s „motýlkem“ nebo vystřelovacím nožem, stejně tak jsou zakázané nože s pevnou čepelí delší než 12 centimetrů. Povolené jsou pouze nože svačinové či na houby.

Rozdíl je i v tom, co můžeme a nemůžeme sbírat na území národního parku. Jak prozradil Vít Chlada z Národního parku Šumava, v Čechách lze sbírat pro vlastní potřebu borůvky všude mimo první zóny, v Národním parku Bavorský les ale pouze podél turistických tras a jen do hrsti k okamžité konzumaci, nikoliv do bandasky nebo podobné nádoby.

Nové dvoujazyčné info letáky k projektu si lidé prohlédnou třeba na webu Policie ČR. Tištěné pak budou k dispozici ve vybraných šumavských informačních střediscích.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio