Vydry v Aši ohrožují odchov pstruha potočního, loví ve velkém

Desítky let se členové českého rybářského svazu v Aši věnují odchovu původního druhu pstruha potočního. Každý rok jich v regionálních vodních tocích vysadí tisíce. V posledních letech jim ale odchov komplikují divoké vydry, které pstruhy loví ve velkém.

Návštěva sídla českého rybářského svazu v Aši je zážitkem. Kam se člověk podívá, tam vidí soustavu nádrží a tisíce malých ryb vypěstovaných z jiker.  Radomír Duchaj společně s dalšími rybáři tráví uprostřed chladné a vlhké základny stovky hodin měsíčně.

Odchov původního místního druha potočního patří mezi důležité činnosti ašské organizace českého rybářského svazu. Pstruh je v regionu důležitý pro další výskyt perlorodky. Jenže v poslední době mají rybáři právě s odchovem pstruha potočního v regionu velký problém.

„Největší problém je výskyt vydry ve velkém množství. Vydra patřila k potokům, ale při tomto množství už nezvládáme obnovovat populaci původního potočáka tady na Ašsku,“ uvedl Radomír Duchaj.

Rybáři s tím nic nezmůžou, vydra je totiž chráněná

Podle něj vydry mladé pstruhy s úspěchem loví ve zregulovaných tocích, kde se ryby nemají kde schovat. Hledání nových vodních toků pro vysazení pstruhů nepomáhá. „Kdyby to byla větší řeka, tak ta ryba má šanci se schovat. Tady jde ale vydra jako po prostřeném stole, švédský stůl a nic tu po ní nezůstane.“

Vydra je jako ohrožený druh státem chráněná. Počty zvířat se regulovat nesmí. Samotní rybáři zatím proti nájezdům vyder bojují jediným možným způsobem. „Musíme bojovat kvantitou. Dřív jsme vysazovali určitý počet plůdků, teď dáváme víc, aby ta ryba měla šanci na přežití. Je to k breku už,“ dodal Radomír Duchaj.

Někteří odborníci rybářům radili, aby blízké koryto potoka před nájezdy vyder vybavili elektrickými ohradníky, podle Duchaje to je ale neefektivní a ve volné přírodě téměř nemožné.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio