Vyhlídka na Křížovém vrchu se otevírá výletníkům

25. březen 2005

Vyhlídková věž na bývalém poutním místě Křížový vrch nedaleko Dobřan na Plzeňsku se v sobotu po zimní přestávce opět otevírá veřejnosti. Přístupna bude každý víkendový den - včetně velikonočního pondělí - od 10 do 17 hodin. O vyhlídku na Křížovém vrchu je mezi lidmi velký zájem. Věž totiž byla otevřena poprvé po čtyřicetileté přestávce loni v září.

Křížový vrch s vyhlídkovou kostelní věží opravují už třetím rokem společně obce sdružené v mikroregionu Radbuza. Na zdevastovanou památku už vynaložily bezmála dva miliony korun. Část peněz daly ze svých rozpočtů, na část přispěl dotacemi krajský úřad a nadační fondy. V rámci dosavadních oprav a rekonstrukcí bylo instalováno zcela nové schodiště na věž, kompletně opravena střecha, kříž na vrcholu, vnitřní prostory, byla pořízena nová fasáda věže a byl upraven celý prostor před věží. Všech 19 obcí mikroregionu od Dobřan a Chlumčan až po Stod a Líně se snaží i letos získat peníze na další práce, zejména na pokračování oprav přilehlé lodi kostela a širokého okolí.

Logo

Přes Křížový vrch, který se původně nazýval Vrabina, nyní vede z Černotína do Chotěšova také naučná stezka Příroda a lidé.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio