Vylepováním plakátů se zabývají radnice i firmy

29. srpen 2005

Z letáků a plakátů se mnohdy dozvíme o akci, kterou bychom mnohdy snadno přehlédli. Často ale mnohé z nás rozčílí, když objevíme upoutávky na místech, kde je výlep zakázán. Chebská radnice připravuje výběrové řízení na pronájem plakátovacích ploch města. Od tohoto kroku si vedení radnice slibuje hlavně zkvalitnění služeb. Jak říká místostarosta Pavel Vanoušek, vítěz výběrového řízení by měl systém výlepu plakátů obohatit o nové nápady a rozšířit jejich počet.

Ačkoli přesné podmínky připravovaného výběrové řízení ještě nejsou definitivně stanoveny, podle Vanouška by zřejmě mělo jít o pronájem pozemků pro plakátovací plochy a stávajících ploch na dobu deseti let. Radnice by také chtěla do smlouvy začlenit pravomoc nového provozovatele bránit se černému výlepu.

Logo

V současné době plakátovací plochy ve městě obhospodařuje městská servisní společnost Chetes a soukromá agentura. V Chebu zatím zhruba 20 až 30 ploch, které se pro oficiální výlep používají.

Podobný problém letos řešili i v Sokolově. Tamější radnice si nechala zpracovat studii rozvoje plakátovacích ploch ve městě. Podle ní by oprava a vybudování nových ploch vyšlo řádově na 400.000 korun. V následujícím výběrovém řízení sokolovští radní nového provozovatele nevybrali, přestože konkrétní nabídky přišly. Rozhodnutí zatím odložili s tím, že současný provozovatel výlepové služby - Městský dům kultury - dostane ještě šanci své služby zlepšit.

Logo

Soukromé subjekty se starají o drtivou většinu výlepových ploch například v Karlových Varech. Plochy nebo pozemky, na kterých mají výlepové plochy umístěné, má od města pronajato několik firem. Město má ve smlouvách jen vyhrazeno, že určitá část ploch, zhruba 20 procent, musí být na požádání k dispozici pro plakáty nebo oznámení města. Zbytek si obsazují samy firmy.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio