Výměna betonových desek dálnice D5 u Nýřan je blesková

14. říjen 2022 13:34, aktualizováno

Na D5 finišuje výměna betonového povrchu. Důležitá je rychlost opravy. Díky použitým technologiím lze jednu desku vyměnit a opět po ní jezdit po 48 hodinách.

V úseku mezi 107. a 91. kilometrem dálnice D5 vyměnilo Ředitelství silnic a dálnic během 10 dnů skoro 130 cementobetonových desek. Na těch posledních pracovali technici nedaleko sjezdu na Nýřany.

„Na povrchu dálnice už byly zlomy, výtluky, vylomené hrany, a hlavně už ty desky jako celek neodpovídaly zátěži dopravy tady,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl, proč bylo nutné cementobetonové desky po 25 letech vyměnit. Zátěž na tomto úseku byla vysoká. Denně tudy projede 30 tisíc aut z toho 12 tisíc nákladních. „Tímto úsekem projelo za těch 25 let jen nákladní dopravy 4 miliardy tun,“ doplnil Jan Rýdl.

Výměna všech 130 cementobetonových desek je relativně rychlá. Odstraní se starý beton a po kompletním vyčištění prostoru sestaví dělníci speciální železnou konstrukci. Následně se provede betonáž. To vše zabere pouze 48 hodin. Poté je možné po opravovaném úseku opět jezdit.

Řidiči nedodržují rychlost v úseku opravy

Doprava je vždy v úseku, kde se desky vyměňují, svedena do jednoho jízdního pruhu. Řada řidičů však nerespektuje snížení rychlosti v blízkosti techniků, kteří dálnici opravují. „Prováděli jsme i betonáže v noci za použití osvětlovacích balónů. Je to ještě nebezpečnější,“ sdělil Michal Vysloužil z firmy EDS Trade, která opravu zajišťuje. ŘSD za opravu zaplatí dohromady přes 11 milionů korun.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio