Vynikající hudebníci se představují na Chopinově festivalu

21. srpen 2006

Lahůdkou Chopinova festivalu v Mariánských Lázních, který trvá od 19. do 26. srpna, bude vystoupení čtrnáctiletého anglického klavíristy Benjamina Grosvenora. Mimořádně nadaný umělec se představí na závěrečném koncertu. Letošní 47. ročník festivalu nabízí celkem 12 koncertů, na nichž vystoupí zahraniční i domácí sólisté.

Podle tajemnice festivalu Evy Smejkalové je Benjamin Grosvenor výjimečně hudebně nadaný, mluví se o něm jako o novém Mozartovi. Zahraje se Západočeským symfonickým orchestrem ve společenském domě Casino Beethovenovy, Chopinovy a Moniuzskovy skladby.

Logo

Festival zahájil koncert Západočeského symfonického orchestru s mladým argentinským klavíristou Sebastianem Forsterem. Forster má ještě v 21. 8. samostatný recitál.

Smejkalová uvedla, že jedním z dalších vynikajících umělců je americký klavírista Eugen Indjič, který na festivalu již koncertoval víckrát. Zahraje v úterý v Městském divadle. Pořadatelé se těší také na mladé české klavíristy Martina Kasíka a Martina Levického. Kasík hraje ve středu, Levický příští sobotu dopoledne.

Festival doprovázejí výstavy v Městském divadle a v památníku hudebníka. Expozice v divadle představuje Chopina v dílech českých umělců, výstava v památníku připomíná jeho milostný lázeňský románek s polskou šlechtičnou Wodzinskou.

Logo

Chopin, polský emigrant žijící v Paříži, navštívil západní Čechy dvakrát. V Karlových Varech se v roce 1835 tajně setkal s rodiči. V roce 1836 prožil pak při měsíčním pobytu v Mariánských Lázních milostnou romanci s Marií Wodzinskou, dívkou z polské šlechtické rodiny.

Podle členů Chopinovy společnosti, která festival tradičně pořádá, není na jiném místě v Evropě soustředěno tolik upomínek na Chopinův pobyt jako v Mariánských Lázních. Ve městě jsou čtyři pamětní desky, pomník a památník. Dům, v němž bydlel, nese jeho jméno, stejně jako místní základní umělecká škola.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio