Výrobu textilu bude mapovat muzeum ve Kdyni

27. leden 2006

Rozvoj příhraničního průmyslu, historii Pošumaví a Všerubského průsmyku představí nové městské muzeum v Kdyni, které má být otevřeno koncem letošního roku. Stavba za 11 milionů korun, financovaná také čtyřmi miliony z evropského programu Interreg, už začala, skončit má do konce října. Město vybuduje muzeum v bývalé budově přádelen a expozice bude mapovat zhruba tři století dlouhou historii výroby textilu na Kdyňsku.

Přádelny ve Kdyni zkrachovaly v roce 2002. V oblasti zbyly už pouze dvě malé přádelny s asi 20 lidmi, které vyrábějí pro Němce.

Jak uvedla tajemnice pětitisícového města Dagmar Bauerová, muzeum by mělo výrazně podpořit turismus v oblast, která má v současné době nejhustší síť cyklotras a cyklostezek v Plzeňském kraji. Více než polovinu exponátů zapůjčí muzeu místní obyvatelé, část uchovala radnice při likvidaci přádelen, zbytek získá z domažlického Muzea Chodska. Podle Bauerové ale Kdyňsko nepatří do Chodska a jeho historie má jiné atributy.

Logo

Ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl scénář expozice konzultoval s radnicí už před rokem. Muzeum Chodska nemá dostatek prostor a městu pomůže s exponáty týkajícími se Všerubského průsmyku a historie hradů a kostelů Kdyňska.

V přízemí částečně památkově chráněné budovy v centru města, kterou radnice koupila za dva miliony korun, bude sál pro 60 lidí na přednášky a výstavy. Vystavené předměty budou v prvním patře a na půdě. Na sousedním pozemku vybuduje radnice amfiteátr pro 200 lidí, kam přesune kulturní akce z náměstí. Staré stromy zůstanou zachovány a vznikne tu klidová zóna. Muzeum, kde vznikne informační centrum, bude provozovat městské kulturní středisko.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio