Vyšla nová kniha o katedrále svatého Bartoloměje

21. prosinec 2012

Nová kniha plzeňského architekta Jana Soukupa a uměleckého fotografa Václava Hynčíka věnovaná katedrále svatého Bartoloměje v Plzni byla slavnostně představena veřejnosti v Západočeském muzeu v Plzni.

V Západočeském muzea v Plzni byla představena nová kniha věnovaná katedrále svatého Bartoloměje. Jejím autorem je plzeňský architekt Jan Soukup, který o vydané publikaci sám říká: "Je to první shrnutí tohoto, co se o katedrále vlastně ví a co vím já".

Jan Soukup v průběhu let nasbíral celou řadu informací, zajímavostí i vzpomínek na tuto chloubu Plzně, jak sám dodává: "S nadsázkou říkám, že tu knihu píšu něco přes padesát let, protože se o kostel svatého Bartoloměje zajímám od dětství. Ministroval jsem tam v 50. letech. Intenzivní psaní, návštěvy archívů a muzea, to jsem prováděl v posledních dvou letech".

Čtenáři v knize najdou zajímavé informace o historii Plzně, historii stavby kostela, popis uměleckého vybavení a zejména pak zajímavé přílohy obsahující chronologické přehledy a ilustrativní fotografické materiály výtvarného umění celé katedrály.

Jméno Jana Soukupa je nerozlučně spojeno například s klášterem v Chotěšově, Západočeským muzeem, Měšťanskou besedou, Velkou synagogou, Muzeem loutek, či plzeňským kostelíkem U Ježíška. Posluchači a čtenáři určitě znají i jeho předchozí knihu - Ohrožené kostely.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio