Vysoká škola v Klatovech zahajuje magisterské studium

Česká zemědělská univerzita Praha (ČZU) zahájí v polovině září v Klatovech dvouleté magisterské studium veřejné správy a regionálního rozvoje, které naváže na tříleté bakalářské studium. Jak sdělil Ivo Šašek z klatovské obecně prospěšné společnosti Úhlava, která je partnerem ČZU a spolu se Střední zemědělskou školou Klatovy (SZŠ) zřídila v Klatovech konzultační středisko, premiérový rok magisterského vzdělávání je již plně obsazený.

ČZU a Úhlava, která se už 14. rokem zabývá vzděláváním, regionálním rozvojem a pomáhá obcím s přípravou projektů na žádosti o dotace, zahájily před čtyřmi lety bakalářské studium stejného oboru. Letos ho ukončilo 40 studentů z původních 70. Většina pokračuje v magisterském vzdělávání. Do prvního ročníku bakalářského studia ČZU se letos přihlásilo 87 nových studentů.

Mladí lidé

Studenti, kteří se uplatňují na krajských, městských, obecních a pracovních úřadech, si v bakalářském i magisterském vzdělávání platí polovinu studia a poté už mají výuku zdarma jako řádní studenti. O víkendech bude v Klatovech vyučovat téměř 20 vyučujících, výhradně z ČZU, čtyři až pět předmětů. Informatiku, ekonomiku, ekologii, psaní a přípravu projektů usilující o peníze z EU, se budou učit ve velké posluchárně SZŠ, kterou vybavila ČZU. Státnice skládají studenti v Praze.

ČZU má další konzultační střediska v Chebu, Mostu a Hradci Králové. Od letošního roku nově také v Litoměřicích, Táboře a Jičíně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio