Vysoká škola zaměřená na právo a podnikání vznikne v Sušici

Vysoká škola zaměřená na právo a podnikání vznikne v Sušici na Klatovsku. Zřídí ji tam pobočka pražské soukromé vysoké školy - Bankovního institutu. Studenti, kteří dosud jezdili převážně do Plzně a Prahy, se zde budou moci od září učit dva obory - právo v podnikatelské praxi a oceňování nemovitostí.

Škola pomůže rozvoji oblasti, kde je velká potřeba vzdělávání středního managementu a zároveň hodně stavebních firem. Město, kde žije 11.500 obyvatel, už vyčlenilo pro vysokoškolskou pobočku dvě třídy a jednu kancelář v místní základní škole a jak uvedla starostka města Jiřina Pippelová, v případě velkého zájmu jsou Sušičtí připraveni ve výhledu tří až čtyř let opravit budovu opuštěné porodnice.

Studium by bylo prozatím bakalářské s možností prodloužení na magisterské podle poptávky. Zájemci by školu navštěvovali vždy v pátek a sobotu. Bankovní institut, který má v Česku a na Slovensku 2000 studentů, už otevřel pobočky v Teplicích, Vyškově a Břeclavi. Letos by se po dvou třídách měly otevřít pobočky v Blatné a Sušici a také na Ukrajině. Největší zájem v menších městech je právě o obory administrativa v podnikatelské praxi, oceňování nemovitostí, stavební zákon a stavebnictví, ale i o bankovní management. Školné na semestr činí u právní administrativy 21.500 korun, u dalších oborů 19.300 korun.

Sušice - gymnázium

V Sušici je nyní gymnázium a státní střední odborná škola zaměřená na cestovní ruch, sociální práce a administrativu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio