Vysokoškoláci mohou mít teď problém najít ubytování

24. srpen 2017

Studentům ze Západočeské univerzity v Plzni už za pár týdnů začne nový akademický rok. Někteří proto usilovně shánějí ubytování. Najít ho koncem srpna ale vůbec není snadné. A to jak na kolejích, tak i v soukromí, které část vysokoškoláků vyhledává.

„Cenový rozdíl mezi pronájmem bytu a vysokoškolskou kolejí není zase tak velký, pokud je vůbec nějaký. V bytě má člověk klid, soukromí a nemusí dodržovat žádná pravidla, kromě standartních pravidel daných nájemní smlouvou,“ vysvětlil student ZČU Plzeň Martin, který se rozhodl bydlet v soukromém bytě namísto vysokoškolské koleje.

Najít v těchto dnech pronájem bytu v Plzni ale vůbec není jednoduché, řekla Dagmar Dánová z realitní kanceláře PUBEC: „Pokud dáme byt do nabídky za reálných podmínek a za reálnou tržní cenu, tak mizí okamžitě. Samozřejmě i teď pociťujeme zvýšený zájem ze strany studentů, bohužel jim nemáme mnohdy co nabídnout, protože těch bytů není na trhu příliš mnoho. V garsonkách máme většinou nájemce do týdne, u větších bytů se najdou přibližně do dvou týdnů.“

Studenti chtějí stále více soukromí

Nejčastěji studenti podle Dagmar Dánové poptávají zařízené byty. Někteří hledají menší byty, které jim poskytnou dostatečné soukromí, jiní zase chtějí bydlet ve skupině ve větším bytě.

Skoro 2 500 lůžek nabízí svým studentům i Západočeská univerzita v Plzni. „Největší zájem studentů je většinou o jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje, je to ale velmi individuální. Studenti upřednostňují modernější koleje, kde je lepší vybavení například s televizí,“ uvedla Kateřina Modrá ze Západočeské univerzity v Plzni.

Opozdilci, kteří začnou shánět ubytování na poslední chvíli, toho na výběr moc mít nebudou. Na kolejích Západočeské univerzity zbývá totiž posledních 24 volných míst.

autoři: mkl , jik
Spustit audio