Výstava poodhalí minulost zaniklých obcí Doupovska

24. leden 2006

Doupovské hory jsou veřejnosti uzavřeny od roku 1953, kdy zde byl z rozhodnutí tehdejší Československé vlády vybudován největší vojenský prostor v zemí. Vojenský újezd Hradiště je civilistům nepřístupný dodnes. Jeho okrajové části ale lidé už přece jen navštěvovat mohou. Oblasti kolem Valče byly otevřeny loni. V letošním roce přijdou na řadu lokality mezi obcemi Stružná a Kyselka. Přestože do Hradiště byl desítky let vstup zapovězen, výjimky se najdou mezi historiky, přírodovědci, někdejšími obyvateli a sportovci a v květnu se v posádkovém domě armády v Albeřicích, bude konat skutečně zajímavá výstava fotografií nazvaná Zaniklé obce Doupovska.

Jedná se o soubor fotografií, který naváže na projekt, který po severočeském regionu putoval před dvěma lety. Výstava tehdy vznikala ve spolupráci se Spolkem přátel města Kadaň. Velkou sbírku starých pohlednic, fotografií a různých artefaktů totiž vlastní předseda spolku Cyril Hauptman a jeho kolegové. V současné době vojáci kolekci doplňují o nové snímky a sdružení přátel města Kadaně pořádá i pravidelná setkání bývalých obyvatel Doupovských hor.

Logo

O zaniklých obcích Doupovska teď v různých nakladatelství vyšly nové publikace související s novou výstavou tématicky. Některé obrázky a fotografie také možná pocházejí z podobných a nebo dokonce různých zdrojů. Jinak jde ale samozřejmě o akce zcela odlišné. A pracují na nich jiné lidé. Je pravda, že publikací o zaniklých místech Doupovských hor vyšlo za posledních 10 let asi pět. Zpravidla jde o soubor starých pohledů na obce doplněných základními údaji o počtech obyvatel, a charakteristice vesnic. Tyhle knížky najdou zájemci zejména ve městech a obcích v okolí vojenského prostoru. Je ale možné, že nějaké nové snímky se objeví na chystané výstavě v Albeřicích. Pro badatele a zájemce o historii v regionu jde o další šanci jak se dostat k zajímavým údajům a informacím.

Logo
autor: zdt
Spustit audio