Výstava Smart City v Plzni představuje občanům chytrá řešení

10. červenec 2018 13:45

V Plzni v pondělí začala venkovní výstava Smart City Plzeň, která představuje 14 chytrých projektů města. Jsou připravené nebo už realizované v oblastech bezpečnosti, vzdělávání, informačních technologií, mobility a ekologie.

Šestnáct velkých panelů si mohou lidé prohlédnout a přečíst v Riegrově ulici až do 31. července. Na první polovinu srpna se přesune do Křižíkových sadů a od 18. srpna bude na devítidenní Sportmanii pod obchodním centrem Plaza.

„Naším dlouhodobým cílem je stát se na evropském poli tahounem takzvaných chytrých měst – Smart City. V této inovační strategii už teď patří Plzeň mezi nejlepší sídla v České republice i ve střední Evropě. V souvislosti s tím jsme se přihlásili i do mezinárodní soutěže Evropské hlavní město inovací, vítěz by měl být znám na podzim,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký. Vítěz soutěže vyhlašované Evropskou komisí, dostane milion eur na další inovace.

V konceptu Smart City rozběhly město a jeho organizace v posledních dvou letech 20 projektů. Mají občanům usnadnit, zkvalitnit a zpříjemnit život. Například městské dopravní podniky pro zvýšení bezpečnosti instalovaly do vozů MHD desítky kamer. Omezují napadení, kapsářství a výtržnictví. Záznamy z nich dostávají na pult strážníci do půl hodiny, brzy se počítá s přímým propojením.

Všechny vozy by měly mít kamery do roku 2020. Nové zabezpečení zavedlo město pro vyzvedávání dětí ze školních družin. Čip propojený s novou aplikací vychovatelkám ohlásí, kdo si pro žáka přišel. Rodičům ukáže, kde jejich dítě právě je.

Chytré projekty pomáhají zlepšit život ve městě

Sluchově postižení mohou pro komunikaci s úředníky využít na všech přepážkách tablety s online tlumočníky do znakové řeči. Ve veřejné dopravě Plzeň postupně nahrazuje trolejbusy s pomocným dieselovým motorem novými vozy s baterií. Další aplikace ukazuje zatížení a omezení komunikací. Umí přesně zobrazit, jak chystaná uzavírka reálně zatíží okolní silnice.

Ve městě je k dispozici bezplatné wi-fi připojení ve více než 20 zónách zahrnujících sadový okruh, čekárny úřadů, knihovnu, divadlo, fotbalový stadion a další. Počet míst se bude zvyšovat.

Unikátním projektem, který má vzbudit zájem mladých lidí o kosmické technologie, je podle primátora Plzně Martina Zrzaveckého stavba malého satelitu. Spolu s místní univerzitou bude vyslán do vesmíru koncem roku. Středoškoláci do něj navrhli experimenty, jež chtějí na oběžné dráze zkoumat.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio