Výstavu vonící dřevem můžete navštívit v Plasích

24. srpen 2020 06:50

Do práce truhlářů vás zasvětí nová výstava nazvaná Díl(n)a stavebního truhlářství, kterou v letošním roce otevřelo Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea v Plasích na severním Plzeňsku. Děti i dospělí uvidí nejen hotové výrobky, ale i nářadí a nástroje, dozvědí se celý postup výroby dveří, jak fungují jednotlivé truhlářské spoje a k čemu se používají. Během prohlídky si mhou zájemci prohlédnout i historickou truhlářskou dílnu.

„Snažili jsme se zde vytvořit malou scenérii, která přiblíží, jak vypadaly ruční truhlárny dřív, než tam nastoupily stroje, které známe dnes,“ řekl autor výstavy Lukáš Hejný.

Návštěvníci zde uvidí třeba soustruh na nožní pohon. Princip roztáčení je podobný jako u šlapacího šicího stroje. „Stroje fungovaly a běžně se používaly až do nástupu elektrifikace. Vytvářely se na nich nejrůznější rotační prvky, jako jsou kuželky do zábradlí, násady a podobně,“ dodal Lukáš Hejný.

Centrem truhlárny je hoblice. Na ní se odehrával celý proces výroby. „Není to jako dnes, když se postupuje od jednoho stroje k druhému. Tady ten výrobek ležel upnutý na hoblici a probíhalo opracování přímo na ní,“ popsal Hejný.

Expozice parket

Na výstavě najdete bohatou přehlídku běžných typů parketových podlah používaných v českých zemích, doplněnou luxusními parketovými dílci z měšťanských domů a zámků.

Autoři se v této části snaží vysvětlit rozdíl mezi parketou a vlýskem. Parketa je čtvercový prvek, který se pokládá vcelku. Vlýsky, které máme většinou doma, jsou složené z jednotlivých prkének a skládají se do vzorů, zpravidla do tzv. „rybiny“.

Výstava má nadchnout děti

„Pro děti je třeba připravena parketová skládačka, z které lze udělat velké množství vzorů. Skládačka se pak vloží do domečku, který je opatřen zrcadly. Díky nim děti vidí, jak by z jejich kousku vypadala celá parketová podlaha,“ vysvětlila pracovnice muzea Kristýna Koderová.

Výstava Díl(n)a stavebního truhlářství je v Centrum stavitelského dědictví Plasy otevřena každý den od úterý do neděle od 9 do 17 hodin až do 1. listopadu.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio