Vyzvedávání dětí ze školních družin bude v Plzni bezpečnější

19. březen 2018 09:45

Cizí člověk už dítě z družiny neodvede, alespoň ne v Plzni. Město zavádí nový čipový systém. Novinka je součástí konceptu Smart City Plzeň a jako první ji používá 26. základní škola na Borech.  

Družiny v plzeňských základních školách budou mít nový bezpečnější systém vyzvedávání žáků. Díky čipovým kartám budou vychovatelky přesně vědět, kdo si pro žáka přišel, a rodiče kde se jejich potomek aktuálně nachází. Čip stačí přiložit ke čtečce u vchodu. Ta rodiči ukáže, kde přesně dítě je a vychovatelka na mobilu uvidí, kdo se pro něj dostavil.

„Po skončení vyučování vychovatelka udělá docházku žáků, označí dítě, které přijímá do družiny, zazelená, dá uložit a v ten okamžik už za dítě zodpovídá a přepne si úplně jednoduše do odchodů," vysvětlila postup vedoucí vychovatelka na 26. základní škole Dana Herličková.

Novinku, která je součástí systému Smart City, už jako první začali využívat právě v 26. základní škole na Borech. Vedení školy si ji nemůže vynachválit. Jak uvedla ředitelka Eva Švolbová, opatření je velmi přehledné a škole navíc ušetřilo i peníze. Město plánuje zavést systém ve všech družinách.

„Současná doba si žádá další posílení bezpečnosti a pokud se máme na něco zaměřit, tak samozřejmě na naše potomky. Zabezpečení škol, ať už základních nebo mateřských, je naší prioritou a tady ten systém umožňuje zefektivnit vyzvedávání a předávání dětí rodičům nebo prarodičům," řekl primátor Martin Zrzavecký.

Už na podzim by měli mít čipový systém na 22 školách

Každý, kdo dítě vyzvedává, má svůj vlastní čip. Buď v podobě přívěsku na klíčích nebo nahraný na Plzeňské kartě. Po příchodu ke škole ho přiloží u vchodu ke čtečce s monitorem a zobrazí se mu, kde se dítě nachází, například v jaké učebně, na školních pozemcích nebo třeba v jídelně. V tu samou chvíli vychovatelka dostane na mobil upozornění, kdo a pro koho přišel a dítě buď doprovodí ke vchodu nebo ho pošle. Záleží na věku dítěte. Rodič už zároveň na monitoru vidí, že je dítě propuštěné.

„Valná většina rodičů si vezme čipy dva. Někdo si jich ale vezme i pět nebo šest, protože potřebuje pro babičku, dědečka, dvě chůvy. Je to jeho volba, samozřejmě," řekl Jan Šulák ze společnosti, která systém vyvinula.

Pokud někdo svůj čip ztratí, stačí, když to nahlásí a škola čip jednoduše zablokuje. Pokud pak ovšem později rodič svůj ztracený čip někde přece jen najde, může ho opět přinést do školy, kde ho odpovědný člověk odblokuje a vrátí zpět do systému.

Jeden čip přijde na sto korun, částka se ale platí jako vratná záloha. Vedení Plzně teď začne novinku postupně zavádět i na dalších školách ve městě. Už v září by tak měl čipový systém fungovat na 22 základních školách.

autoři: kos , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio