Z cesty na smrt turistická stezka. Přimda na Tachovsku obnoví šibenici

9. březen 2014

Popraviště na Galgenbergu neboli Šibeničním vrchu za Přimdou fungovalo do 18. století. Dnes místo utrpení připomínají už jen rozvaliny a zápisy v kronikách. To se má brzy změnit.

V roce 1743 popravil kat v Přimdě na Tachovsku Kunigundu Nachtmaninovou, nejspíš za vraždu vlastního novorozeného dítěte. Šibenici, kde Nachtmaninová a další lidé přišli o život, chce místní radnice obnovit.

Lidé z vedení radnice už jednají s úřady a ve spolupráci s fanoušky do regionální historie a archeology mají se šibenicí veliké plány.

Netřeba se ale bát kata. Hrdelní právo, které je na Přimdě doložené od roku 1596, město už dávno ztratilo. Z cesty na smrt tak bude značená stezka a odsouzence vystřídají na popravišti turisté.

„V těchto místech, kde stojí tři smírčí kříže a boží muka, se mohl odsouzenec naposledy rozloučit se životem, pomodlit se a pak už ho čekala cesta nejtěžší,“ popisuje začátek cesty amatérský historik, průvodce a badatel Libor Marek.

Dneska je cesta, která vede do kopce, zarostlá, ale v době, kdy se na Přimdě hrdelní právo praktikovalo, byl šibeniční vrch zajisté holý. „Šibenice musela být z dáli velice dobře viděna, aby dotyční, kteří přijížděli do městečka Přimdy, viděli, že tady vládne právo,“ dodává Libor Marek.

U šibenice bývala i katovna, kde mohl mistr popravčí přespat nebo si odložit nástroje. Nic se z ní ale už nedochovalo.

„Šibenice studničního typu byla založena do kruhu a měla tři sloupky, které byly vyzděny zhruba do výšky dvou až tří metrů. Na nich byly dány tři hranoly. A na ty hranoly byli pověšeni,“ popisuje Libor Marek, jak přibližně šibenice vypadala.

Na šibenici končili svůj život lidé, kteří porušili nejen majetkové právo, tedy něco ukradli, zapálili, falšovali nebo podváděli.

Šibenice na Přimdě

Podnět ke zrušení šibenice dala v roce 1765 Marie Terezie patentem, kterým Přimda přichází o hrdelní právo a šibenice byla ponechána svému osudu.

Historii místa přiblíží turistům informační cedule, kterou chce na místo umístit radnice už na začátku turistické sezóny. „Cesta bude prořezána a označena turistickými značkami tak, aby pěší turisté našli popraviště, už když budou odcházet z náměstí,“ říká místostarostka Přimdy Marie Šperková.

Ještě na jaře prozkoumají popraviště také archeologové. Zmapují základy šibenice a uvnitř stavby a kolem ní budou také pátrat po hrobech popravených.


Zvětšit mapu
autoři: Marína Dvořáková , lum
Spustit audio