Za rychlou jízdu po mostecké výpadovce v Plzni začnou padat pokuty

12. červen 2015

Plzeň si posvítí na neukázněné řidiče na mostecké výpadovce. Za rychlou jízdu tam budou od léta padat pokuty. Na dodržování předpisů dohlédnou kamery.

Plaská ulice je prvním úsekem, kde západočeská metropole zavádí takzvané úsekové měření rychlosti, tedy měření rychlosti v předem stanoveném úseku. V Plzni se to konkrétně týká úseku mezi křižovatkami Plaská-Studentská a Plaská-Okounová. Zařízení změří rychlost všech aut, která pojedou ven z města.

„Úsek byl zvolen po konzultaci s Policií České republiky - dopravním inspektorátem z toho důvodu, že tam dochází k masivnímu překračování rychlosti a k intenzivnímu křížení pěších tras s trasami automobilů," vysvětlil zástupce velitele městské policie Plzeň Marek Šilhan.

Měřený úsek označí čáry na vozovce, žádné další upozornění policie neplánuje. Kamery jsou totiž vidět už z dálky. Policisté tak nepočítají s tím, že by tam umístili ještě nějaké speciální dopravní značky. Ve chvíli, kdy řidič ve vymezeném úseku překročí rychlost, následuje jasný postup.

„Systém ho automaticky zadokumentuje, strážník městské policie dostane informaci o tom, že byla překročena rychlost a vylustruje provozovatele vozidla. Tím úloha městské policie končí, v tom okamžiku předáváme tuto informaci odboru správních činností oddělení dopravních přestupků a to už potom jede po vlastní linii," popsal Marek Šilhan.

Úsekové měření v Plaské ulici chtělo město spustit už v roce 2013, vše ale zpozdily technické problémy. Konkrétně šlo o potíže při propojování technického zařízení se systémy města tak, aby všechno fungovalo plně automaticky s nutností jen minimálního zásahu člověka.

Měření rychlosti by mělo ve zkušebním provozu začít fungovat do začátku prázdnin. To znamená, že by měření zatím neprobíhalo v kuse 24 hodin 365 dní v roce, ale vždy jen určitou dobu. Policisté by se zaměřili na určitou skupinu přestupků a na ní by ověřovali, jestli vše funguje bezchybně od okamžiku změření do vymožení pokuty. Už jarní testy ukázaly, že s rychlostí si řidiči v Plaské ulici starost nedělají. Městská policie předpokládá, že denně kamery zachytí sto, možná až dvě stě přestupků.

autoři: sch , lum
Spustit audio