Za týden by mohly skončit kontroly na německých hranicích. Otevře se i více přechodů

O dalším režimu a kontrolách na hraničních přechodech s Bavorskem dnes odpoledne jednali ministři vnitra České republiky a Bavorska. Jan Hamáček a Joachim Herrmann se potkali na hraničním přechodu Rozvadov.

Česko chce otevřít od 26. května většinu hraničních přechodů, řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Seznam konkrétních přechodů připravuje ministerstvo s policií. Ze stálých kontrol by se přešlo na kontroly namátkové. Musí to schválit ještě vláda. Ale podle Hamáčka se tak stane, protože se na tom v podstatě již dohodli

Neznamená to v žádném případě, že padají další pravidla. Dále bude platit povinnost předložit při vstupu do země negativní test na covid-19. Na koho se vztahuje karanténa, musí do ní nastoupit.

„Až na ty nejmenší přechody typu turistických stezek, které vedou přes hranice, by se měly otevřít skoro všechny hraniční přechody. Určitě to bude podstatně více než teď,“ uvedl ministr Hamáček.

O zrušení všech opatření na hranicích musí rozhodnout resort zdravotnictví

Otázku zcela ukončených hraničních opatření musí zodpovědět ministerstvo zdravotnictví. „Jsme samozřejmě vázáni názorem odborníků, a to je spíše debata o testech. My teď rozvolníme režim na hranicích, nicméně stále platí, že pokud k nám přijíždí někdo ze zahraničí, tak až na výjimky musí mít platný negativní test na covid-19. A debata s ministerstvem zdravotnictví je, zda od 8. června alespoň u některých zemí, které se dají prohlásit za bezpečné, bychom ten test nevyžadovali,“ uvedl Hamáček. Do té doby bude stále platit současné nařízení, pouze kontroly budou mírnější. Ministerstvo zdravotnictví a epidemiologové podle ministra řeknou, zda by se to už mohlo týkat také Německa.

Oba ministři Jan Hamáček a Joachim Herrmann dnes odpoledne zmínili termín 15. června, kdy by byli rádi, aby se ve střední Evropě vše vrátilo do normálu. Tedy na českých, německých, slovenských, rakouských a maďarských hranicích.

Z úst bavorského ministra vnitra zaznělo poděkování českým pracovníkům, kteří v době koronavirové krize jezdili pracovat do bavorských nemocnic, sociálních zařízení a domovů seniorů. Řekl, že bez nich by některá tato zařízení museli nechat zavřít. Poděkoval tedy nejen lidem, ale České republice, že vůbec umožnila těmto pracovníkům přejíždění hranice.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio