Za většinu závad našich zahradních pomocníků si můžeme často sami. Na co si dát pozor?

29. červenec 2023

Zahradní pomocníci nám ušetří spousty času při sekání trávy, vyžínání nebo třeba při přípravě dříví na zimu. Musí ale bezproblémově fungovat. Za spoustu jejich závad si ale většinou můžeme sami, a pak s nimi musíme do servisu. Na co si dávat pozor?

„Nejčastější závady u techniky se spalovacími motory způsobuje benzín Natural 95,“ říká servisní technik a prodejce zahradní techniky Michal Zbráš z Plzně Roudné.

Přední výrobci uvádějí, že by se měl po natankování spotřebovat maximálně do měsíce. Při delší době skladování se ucpává palivový systém – od palivového filtru přes karburátor. Alkoholové složky, které tam jsou v rámci biosložky, narušují těsnění, palivové hadičky a membrány. Proto se nevyplatí kupovat ho do 10 nebo 20litrových kanystrů na celou sezónu. Pokud možno vždy použít čerstvý a při práci vyjet.

„O trochu lépe na tom jsou vysokooktanové benzíny 98 a 100 oktanů. Tam sice biosložky také jsou, ale je třeba vědět kolik. U vysokooktanového benzínu s podílem biosložek do 4 % s podílem aditiv může benzín vydržet až 3 měsíce. Životnost můžeme prodloužit kvalitním aditivem, ale na trhu je jich velký výběr a ne každé aditivum je kvalitní. Takže je to taková malá sázka do loterie.“

Řetězové pily

U řetězových pil může za spoustu závad ekologický olej na mazání řetězu a lišty. Pokud pilu nepoužíváme často, olej začíná stárnout – medovatět a ucpává celou olejovou mazací cestu včetně čerpadla. Potom ji musíme celou rozebrat a vyčistit v petroleji nebo benzínu. Vyčistit olejovou nádrž od usazenin na stěnách také není jednoduché.

Největší problémy jsou s olejovými čerpadly. Ty se potom musí u 50 % případů vyměnit a jejich cena je poměrně vysoká. „Pokud nebudete řezat pravidelně, doporučuji ekologický olej při posledním řezání vyjet, vypustit. Nalít klasický minerální a ještě chvíli řezat. Pila se tak pročistí od ekologického oleje a zakonzervuje.“

Kácení stromů

Elektrické sekačky a vyžínače

Pokud výrobce v návodu uvádí maximální dobu sekání, nepřekračujte ji. Zařízení nechte podle jeho doporučení vychladnout. U jednoduchých strojů (většinou za pár stokorun ze supermarketů) jinak může dojít k zadření motorů, nejsou tam kvalitní ložiska ale většinou pouzdra, která nejsou mazací. Ta se potom vyhřejí a stroj po několika minutách práce navíc zničíme.

Náhradní díly vyjma motorů zpravidla nejdou sehnat. Ceny nových motorů jsou mnohdy vyšší, než je cena nového zahradního pomocníka.

Zahradní pomocníci na akumulátory

U značkových výrobců problémy nejsou, Jsou ale samozřejmě dražší. U pily nebo vyžínače se i s akumulátorem a nabíječkou můžeme dostat na částku 20 000 Kč. Neznačkoví pomocníci za pár set korun mají většinou problémy právě s akumulátory, které dlouho nevydrží.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio